Map Unavailable

Дата/час
13/05/2023
11:00 - 12:00

Място
Докторската градинка
ул. Шипка 6
София

Категория


Премиера: ОЩЕ един ден в музея
Викторина на представители на софийските музеи, мини-сцена „Моят музей“ за експонати-съкровища от домашните колекции и детска игра с търсене на съкровища ни очакват на премиерата на втората част на семейния пътеводител за музеите и галериите в София на издателство „Точица“ – „ОЩЕ един ден в музея“.
Събитието ще бъде в Докторска градина. Премиерата ще бъде част и от „Европейската нощ на музеите“.
≽ През 2021 г. беше представена за първи път книгата „Един ден в музея“ и нейната премиера в Ботаническата градина на СУ се превърна в истински празник.
Изборът на място за премиерата на „Още един ден в музея“ никак не е случаен – Докторска градина е била и ботаническа. Това е причината тя да е пълна с редки дървесни видове. На нея също така е посветена и цяла глава от книгата.
Освен авторите на „Още един ден в музея“ – Тодор Петев, Зорница Христова и илюстраторката Сияна Захариева, в премиерата ще участват и гости от Националния природонаучен музей към БАН, Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей към БАН, Национална галерия „Квадрат 500“ и от Националния военноисторически музей, които ще подготвят специални предмети-загадки за децата.
≽ Историята в училище и историята в музея не съществуват отделно от семейната история. Както всъщност никоя наука не съществува отделно от нашия свят. Точно затова във втората част от премиерата в ролята на експерти ще влязат децата и техните родители.
„Музеят е място, където са събрани предмети с история“ се казва в главата „Направи си сам музей“ от „Още един ден в музея“. Издателство „Точица“ кани всеки, който желае да донесе такъв предмет с история, само че от най-личната си колекция. Възможностите са на практика безкрайни – може да са семейни спомени, или сувенири от някое пътуване, може да са хербарии, охлювени черупки, детски рисунки от забавачката до наши дни, предмети, свързани с интересно хоби, със сватбата на баба и дядо… Най-сладкодумните разказвачи ще получат награди – книга от издателство „Точица“.
≽ Заключителната част на събитието ще бъде посветена на „търсене на съкровище“ със скрити улики, подсказки и разбира се, вкусотии.
Подобно на премиерата на първата книга и тази ще си има своя карнавална тема. Този път тя е „Природата като учител“ и всеки е свободен да избере костюм или украса, която се вписва с нея.
~За „Още един ден в музея“~
В „ОЩЕ един ден в музея“ са включени експозиции и музеи, като Националния природонаучен музей – зала „Насекоми“, Националния археологически институт с музей – БАН, Националния исторически музей – зала „Етнография“, Националната галерия „Квадрат 500“ – зала „Африканско изкуство“, Националната галерия – Музей за християнско изкуство, Националната галерия „Квадрат 500“ – колекция „Златю Бояджиев“, Националния военноисторически музей, Докторска градина. Всяка глава завършва със занимания, които позволяват пътешествието да бъде продължено и наистина да „запали“ децата по науката.
Книгата завършва с покана всяко дете да направи само музей вкъщи – с предметите, които са важни за неговото собствено семейство.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община (Програма „Култура“) и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.
Книгата е осъществена в партньорство с фондация „Моят музей“.