Loading Map....

Дата/час
10/05/2017
19:00 - 21:00

Място
Театрална зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Проектът за прекрасен живот на Манол Глишев

Манол Глишев е роден на 12.06.1983 г. в София.Негови текстове и преводи са публикувани в сборника „Omnia vincit amor“ на СУ „Св. Климент Охридски“, „Капитал Light“, портала „Православие“, „Литературен вестник“, хартиения блог „Ариергард“, електронните списания „Кръстопът“, „Mediaevalia“ и „Public Republic“ и сайта Площад Славейков. Автор на стихосбирката „Машина от думи“ (2014). През 2009 г. е застъпник на романа „Властелинът на пръстените“ в кампанията „Голямото четене“ и печели първа награда за есе на конкурса „СтоЛица“ (2009). Пише, превежда и поддържа блога „Луд на шарено се радва“.

Убеден е, че писателите могат и да си гледат занаята, и да виждат какво става около тях. Обича западноевропейската средновековна литература и се надява, че един ден ще успее да издаде преводите си на староанглийски епически поеми.

Отзиви за поезията на Манол Глишев:

„Манол се оказва метафизик не в аристотеловия, философски смисъл на думата, не по смисъла и на средновековното, мистично значение на понятието, а като ексцентричните английски поети на ХVІІ в., които, по думите на Драйдън, ползват неуместно метафизиката в любовните си стихове „и объркват умовете на красивия пол с ефектни философски разсъждения”, очевидно, за да дисбалансират моралните им устои.“

„През стиховете на Манол Глишев протича една особена, неназована пряко тъга – като че ли далечни епохи и географии са обяснявали живота по-успешно. Но при Манол това не е вътрешна емиграция, не е снобизъм, не е „аз съм по-добър от вас и заслужавам повече”. По-скоро прилича на скръб по сюблимното, което ни се полага, и все пак сякаш не е разпределено по равно“.

Кристин Димитрова


„Проект за прекрасен живот колкото прилича, толкова и не прилича на първата книга на поета. Старите теми присъстват и тук, но той е по-улегнал, по-вглъбен. Светът на старите фантазии става по-близък до нашия, нашият свят се доближава повече до древните европейски епоси. Всъщност Манол Глишев създава свой собствен поетичен свят, който е едновременно реален и възможен. Свят за прочитане.”

Роберт Леви

„Мечтател, романтик, пътешественик, ерудит, любител на кучета, Краков и доброто вино, неспокойна душа, Манол Глишев ми изглежда такъв през призмата на тази книга. Това само доказва колко добре е написана тя. Впрочем и е красиво изглеждаща – отпечатана със зелени букви и с красива корица, самата стихосбирка е произведение на изкуството.”

Елица Павлович