Loading Map....

Дата/час
18/03/2017
13:00 - 21:00

Място
Дом на киното
ул. Екзарх Йосиф 37
София

Категория


ПУК! #02 Платфомата за фотокниги Пук! гостува на София Филм Фест

Представяне на селекция от фотокниги, които разглеждат взаимодействието между фотографията и киното.

Книгата The Image To Come (изд. Steidl, 2008 г.) включва проекти на 10 фотографа от агенция Магнум, вдъхновени от известни режисьори като Вим Вендерс, Андрей Тарковски и Микеланджело Антониони. Магнум винаги са имали специално отношение към киното, още от създаването на агенцията, когато един от основателите Робърт Капа, работи на снимачната площадка на филма “Небезизвестните” на Алфред Хичкок.

Друг фотограф от Магнум – Георгий Пинхасов, започва кариерата си на снимачната площадка в Мосфилм, където е забелязан от Тарковски, който го кани в екипа на Сталкер. Ще ви представим неговата първа книга Sightwalk (изд. Phaidon, 1998 г.) със сцени от всекидневния живот в Япония. Тя съчетава фотография и поезия в характерната за автора естетика, а изданието е изработено в традицията на японската книга. Освен нея ще може да видите и книгата Instant Light (изд. Thames & Hudson, 2006 г.)с полароиди, заснети от Андрей Тарковски през последните му месеци в Съветския съюз и престоя му в Италия.

Книгата In a Lonely Place (изд. Hatje Cantz, 2011 г.) на известния с кинематографския си стил фотограф Грегъри Крюдсън, включва неговия проект Sanctuary посветен на легендарното киностудио Cinecittà в Рим, където за заснети голяма част от филмите на Федерико Фелини.

В книгата Dark Lens (изд. Xavier Barral, 2011 г.) на френския фотограф Седрик Делсо, където героите от Star Wars са поставени в реални урбанистични пейзажи, заснети в различни градове по света. За нея самият Джордж Лукас казва, че това е една от най-интригуващите интерпретации на филма, които някога е виждал.

Освен тях, ще можете да разгледате и други фотокниги свързани с киното от нашата библиотека или да си купите книга от нашата поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори. В нея ще намерите книгите на Евгения Максимова, Веселина Николаева и Никола Михов, както и винили на берлинския лейбъл Macro, който отделя специално внимание на фотографията

„ПУК!“ е платформа за представяне на фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. Целта на платформата е да създаде среда за популяризиране и издаване на фотокниги в България, като си сътрудничи с автори, издателства и фестивали в областта на фотографските и независимите издания.