Loading Map....

Дата/час
27/10/2022
16:00 - 17:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Разговори за архивното наследство на проф. Лиляна Минкова

Разговори за архивното наследство на проф. Лиляна Минкова (1932–2016)

Център за книгата, Университетският архив и департамент „Нова българистика“ отправят покана за „Разговори за архивното наследство на проф. Лиляна Минкова (1932–2016)“ на 27. октомври 2022 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е Иван Звънчаров, директор на Университетския архив с дискутанти доц. Морис Фадел, д.н. и доц. д-р Йордан Ефтимов.

През 2022 г. се навършват 90 години от рождението на проф. Лиляна Минкова – преводач на класически литературни произведения като „Майстора и Маргарита“, „Театрален роман“, „Животът на господин дьо Молиер“ „Зойкина квартира“ и други произведения на Михаил Булгаков, „Дванайсетте стола“ на Илф и Петров, както и на много други текстове от руски, украински, френски и немски език на автори като Достоевски, Гогол, Чехов, Васил Стефаник, Евген Гуцало, Юрий Яновски, Молиер, Робер Ескарпи, Данел Пенак, Никола Верт, Сидони Колет, Рохус Миш, Криста Шрьодер. Проф. Минкова е всепризнат специалист в изследването на рецепцията на чуждите литератури в България през епохата на Българското възраждане.

Дарителският жест на проф. Лиляна Минкова в края на нейния жизнен път, с който предаде в Нов български университет голяма част от своите архивни материали, ни води към първо вглеждане в едно ценно културно наследство.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.