Map Unavailable

Дата/час
22/05/2024
18:30 - 20:30

Място
площад Райко Даскалов
ул. Ангел Кънчев
София

Категория


Разходка в „корема на кита“. Литературен маршрут, посветен на Константин Павлов
Начална точка: площад „Райко Даскалов“ – градинката на ъгъла на улиците „Ангел Кънчев“ и „Солунска“
Автор и водещ: Яна Букова
Вход свободен // без предварително записване
Цялата програма през май на „Литературни маршрути“ може да видите тук
***
За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития – „Литературни маршрути“, което вече традиционно се провежда през май, юли и септември. Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти.
***
⇾ За Литературния маршрут с автор и водещ Яна Букова ⇽
⇉ Програмата на „Литературни маршрути“ с писателката, поетесата и преводачката Яна Букова, която ще ни разходи в „корема на кита“. С маршрута, посветен на поета Константин Павлов ще се концентрираме в контекста на неговото време, включвайки места и събития в София от началото на 60-те години. „Литературният маршрут“ ще започне от градинката на ъгъла на улиците „Ангел Кънчев“ и „Солунска“.
*
„Сред спирките на тази разходка са казионния Клуб на писателите на ул. „Ангел Кънчев“ № 5 и легендарния бар „Бамбука“ – пространство на свобода и младежка енергия, както и сградата на ВИТИЗ, в чиято зала се провежда първото спонтанно и алтернативно поетично четене в това десетилетие. В тези няколко стъпки ще се опитаме да реконструираме избледняващия спомен за една историческата действителност на абсурдна и агресивна цензура, литературен застой и безпардонна конюнктурност, на фона на които радикалното новаторство в поетиката на Константин Павлов и моралното му упорство добиват истинските си измерения“ – пише Яна Букова.
*
Всеки от публиката може да носи любимо стихотворение на поета, тъй като маршрутът ще завърши в градинката на „Кристал“ с импровизирано четене и свободен разговор.
***
⇾ За авторката на Литературния маршрут ⇽
Яна Букова е поетеса и писателка. Авторка е на четири стихосбирки и на романа „Пътуване по посока на сянката“. Последната й поетична книга „Записки на жената призрак“ (2018) получава националната награда за поезия „Иван Николов“, а издание на книгата в превод на английски предстои в края на 2024 г. от Нюйоркското издателство Ugly Duckling.
***
⇾ За Литературните маршрути ⇽
Това е шестият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
––––––––––––-
„Литературни маршрути“ се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и са част от Културния календар за 2024.