Loading Map....

Дата/час
02/02/2015
19:00 - 20:30

Място
Център за култура и дебат „Червената къща”
ул. „Любен Каравелов” 15
София

Категория


Религиозни фанатазми под контрол!? Дебат

След терористичния акт срещу френското сатирично списание Chalie Hebdo се очертаха различни разломи в Европа. Многомилионната демонстрация в Париж показа съпричастността, но дебатите в различните страни в Европа показаха, че зад общото понятие на европейските ценности различните религиозни общности, социални, академични и идеологически групи в европейските страни се виждат различни неща. Получиха се странни коалиции, например, между десни консерватори и леви прогресисти, които с различна аргументация поставяха на преден план акценти като въпроса за обидата, моралната недопустимост или расистките стереотипи в карикатурите. Оказа се, че разделителните линии са повече от обичайните между отделните религии и идеологии. Отново отчетлив се оказва старият въпрос: може ли и с какви средства да се държат религиите под контрола на светската държава? В този дебат ще се опитаме да поставим и въпроса под заплаха ли е секуларният модел на Европа и от къде идват заплахите? Кои са враговете на светската държавност? Възможно ли е обуздаване на фанатизма и страстната религиозност без подтискане на религиите?

С участието на: проф. Анна Кръстева (НБУ), проф. Симеон Евстатиев (СУ), проф. Владимир Градев (бивш посланик на Б-я във Ватикана, t/b/c/), представител на Мюфтийството и Православната църква

Този дебат се провежда в рамките на проект „Българска мрежа за граждански диалог“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 -2014 г.
На български език.
Вход свободен