Loading Map....

Дата/час
11/05/2018
19:00 - 20:30

Място
Камерната зала на Театрална работилница „Сфумато“
ул. „Димитър Греков“ № 2
София

Категория


Рене Карабаш представя романа си "Остайница" в София

Това няма да бъде литературната премиера, която очаквате да видите. Това ще е театрално пътешествие през първите страници на романа, аудио-визуална разходка, която ще оставим на вас да довършите, в личната ви среща с червената книга. 

 

* * *

За романа

Романът отвежда читателя при суровия Канун на Леке Дукагини, който все още властва в изолирани местности на Балканите. В него жени стават заклети девиции се превръщат в мъже, като режат косите им и ги обличат в мъжки дрехи. Кръвните вражди между фамилиите са ежедневие, любовта е равна на смърт, а жената е равна на двадесет вола. На нищо повече. Честта се измерва с „два пръста над челото“. В този патриархат смъртта е постоянна гостенка почти на всеки дом. И това не е мит, а истина, която пълзи на не повече от 600 км от България. Тази истина не е чужда, това е нашата истина. Историята на човека и изборите, които прави, последвани от необратимите последствия от тях. Книгата ни среща с Бекиа, едно момиче, което отчаяно иска да бъде син на баща си, който е искал да има момче. Докъде може да стигнеш, за да се превърнеш в син? Грях ли е да избягаш от смъртта? Грешка ли е да се отдадеш на страстта с цената на нечий друг живот? Това е история за човека отвъд пола, отвъд думите „син“ и „дъщеря“, „мъж“ и „жена“, за човека, събрал гнева и милостта на Господ в своите 21 грама душа.

Романът е написан в постмодерния стил на писане „поток на съзнанието“ който подмята читателя като вълна назад в миналото и напред в настоящето. Всичко, което читателят трябва да направи, за да не се удави в него е да се отпусне и да се остави да бъде носен до самия край, ако изобщо една такава история може да има край.

 

* * *

„Читателят е поставен в епицентъра на кръвните отмъщения в Албания, там където смъртта следва като сянка и наровете никога не узряват. Подобно на романите на Исмаил Кадаре, книгата разгръща сериозните патриархални теми по тези земи и размишлява върху липсата на Бог в хората. Тази разтърсваща книга заслужава голямо внимание, защото вярвам, че има силата да върне човешкото в човека.“ 

 

Владимир Зарев

 

* * *

„Това е опасен роман. Животът и смъртта се надбягват от началото до самия му край. Той провежда читателите през коридорите на нашите всеобщи травми, но именно в книги като тази можем да се спасим. Вярвам, че тази история ще се превърне в събитие за съвременната ни литература, която има нужда от такива смели книги.“ 

 

Емануил А. Видински

 

* * *

„Остайница“ от Рене Карабаш – Teaser

https://www.youtube.com/watch?v=5XIeh4vBBYQ&feature=youtu.be

 

Режисьор – Ирена Иванова – Рене Карабаш Главен оператор – Росен Савков

В главните роли: Дария Митушева, Калина Петрова, Никола Вълков, Светлана Янчева, Иво Христов-Кукера