Map Unavailable

Дата/час
11/05/2024
11:00 - 14:00

Място
пл. Орлов мост
бул. Цар Освободител 33
София

Категория


Ритъмът на града: за стъпките в поезията и стъпките на пешеходците. Литературни маршрути
Начална точка: Орлов мост (при орлите от страната на Борисова градина)
 Автор и водещ: Зорница Христова
⇉ Литературен маршрут за ученици в 6 и 7 клас
Вход свободен // без предварително записване
*
За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития – „Литературни маршрути“, което вече традиционно се провежда през май, юли и септември. Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти.
*
⇾ За Литературния маршрут с автор и водещ Зорница Христова ⇽
⇉ Можете ли да стъпвате само по плочките, но не и по линиите между тях?
Поставяли ли сте си като деца такива предизвикателства? А знаете ли, че такива игри се играят и с думите? В тази разходка ще разконспирираме литературните термини, по-точно онези, които са свързани с поезията. Те не са виновни, че ги дават по матурите!
Ще разберем как мяукат мъжките рими и как – женските. Кои поетически похвати се срещат по модните витрини.
Ще се опитаме да вмъкнем поетическите стъпки в свои собствени смешни походки – като в прочутото Министерство на смешните походки на Джон Клийз. И ако някой минувач ни изгледа подозрително, ще му кажем, че учим по литература!
*
– Зорница Христова
⇾ За авторката на Литературния маршрут ⇽
Зорница Христова е писателка на детски книги, преводач на художествена литература, журналистка, съосновател на издателство „Точица“ и двукратна носителка (заедно със съавторите си) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература.Сред авторските ѝ книги са: „Ваканция в Средните векове“, „Вкусна география“, „Градска география“, „Сладоледена реторика“, „Когато искам да мълча“, „Блок №4“, „Кратки приказки за досънуване“, „История за краля и дъжда“. Родена в Добрич, тя завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализира в Оксфорд. Зорница се занимава с превод от над 20 години. През 2019 г. става носител на наградата за превод „Кръстан Дянков“ за работата си по превода на „Кладата на суетата“ от Том Улф (изд. „Лист“).
*
⇾ За Литературните маршрути ⇽
Това е шестият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
––––––––––––-
„Литературни маршрути“ се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и са част от Културния календар за 2024.