Loading Map....

Дата/час
29/11/2016
18:30 - 20:30

Място
клуб Алкохол, C2H5OH“ при Столична библиотека
площад П. Славейков 4
София

Категория


Роман Кисьов – ноемврийски поет на месеца в Столична библиотека

Авторът представя своето творчество в Литературния клуб на библиотеката с помощта на музикантите от Арт група „Орфика”. Входът е свободен.

Поет, художник, преводач, самият превеждан и високо ценен зад граница, Роман Кисьов току-що видя да излизат от печат два дебели тома, плод на дългогодишната му любов към поезията – сборникът с избрани негови стихове „Мистичната роза” и антологията на съвременна македонска поезия „Портал към слънцето” в негово съставителство и превод. През месец ноември читателите на библиотеката ще могат да се запознаят с авторските и преводните книги на Роман, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в Направление „Обслужване”.

Роман Кисьов е роден на 6 юли 1962 г. в града на розите Казанлък, в Долината на тракийските царе. Отраснал е в аристократичния Русе, на брега на древната река Дунав. През 1981 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1991 – Националната художествена академия в София, специалност Живопис в класа на акад. Светлин Русев. Работил е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство в Русе и др. Живее в София.

Твори в две направления – поезията и изобразителното изкуство. Правил е самостоятелни изложби в София, Виена, Берлин и Скопие. Участвал е в общи изложби в България, Италия, Република Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция и Р Македония). Илюстрирал е десетки книги на световни поети.
Негови стихове са печатани в почти всички литературни издания у нас, излъчвани са по БНТ, БНР, Националното радио на Румъния, сръбската телевизия „Метрополис“ и др. По неговата поезия е заснет кратък филм – „Вратите на рая“ (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова).