Loading Map....

Дата/час
26/02/2020
17:00 - 18:30

Място
Нова конферентна зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Романа "Столицата" на Роберт Менасе на български език

По случай 25-тата годишнина от членството на Република Австрия в Европейския съюз

в Нова конферентна зала, СУ „Св. Кл. Охридски“,

австрийската библиотека организира представяне на романа „Столицата“ на австрийския писател Роберт Менасе в превод на български език от Ана Димова.

 

Книгата ще представи проф. дфн. Майа Разбойникова-Фратева.

Представянето ще бъде на български език. Публиката ще има възможност да дискутира върху книгата, както и да зададе въпроси на преводачката.

Информация на издателството за книгата:
За романа „Столицата“ Роберт Менасе е отличен с най-престижната награда на Германската издателската гилдия по време на Франкфуртския панаир на книгата 2017.

Отдавна е изтъквано, че Европа се нуждае от разказ, визия, нещо емоционално, което говори на хората. „Трябва да бъдат разказвани човешките аспекти на ЕС“ – смята Менасе. ЕС не е абстракция. „Това, което се случва там, е създадено от човека и всичко, което е създадено от човека, може и трябва да бъде разказано“. Дали Брюксел и по-нататък ЕС може да бъде нещо повече от сумата от техните части? Менасе изследва ситуацията на място четири години, и развива критична перспектива за бюрократите на ЕС и техните човешки грешки. Книгата е едновременно сатира, криминален трилър и анализ, а също така и призив за Европа, надхвърляща националните егоцентризми.

Роберт Менасе е роден на 21 юни 1954 г. във Виена. Изучава германистика, философия и политически науки във Виена, Залцбург и Месина. В Австрия Менасе е широко известен заради нетрадиционното си повествование на талантлив романист и нескритото желание да разгадае човешката душа, с острото си перо на публицист, със собственото си мнение и отношение по актуални парливи въпроси в Австрия и света.