Loading Map....

Дата/час
17/12/2020
17:00 - 18:00

Място
online
deltichko
София

Категория


Съкровищницата на българската наука - дискусия

Център за книгата отправя покана за участие в подиумна дискусия върху двата тома на „Сборник за народни умотворения : Научен и книжовен дял : Антология“ със съставител Борис Христов

Участници: проф. д-р Пламен Бочков, проф. Владимир Пенчев (директор на Института по етнология и фолклористика на БАН), проф. д-р Веселин Методиев и проф. Михаил Неделчев, д.н.

Борис Христов: Затворени в старите сборници и оставени задълго на забравата, за първи път в тази антология са събрани ценни трудове от миналото на учени, публицисти и просветни дейци. В нея се съдържат знания за нашата история, етнография и нумизматика; описания на старите пътувания през България; бележки за въстания и политически движения; мемоари за владетели, войводи и герои на Възраждането; важни документи и писма; народна медицина; астрология и метеорология ; понятия и вярвания за невидимия свят… След дългото изгнание в хранилищата на библиотеките, помилвани най-сетне, тези текстове сега напомнят открит за светлината кладенец. Щастлив е Читателят, който за първи път се навежда да пие от извора и да познае лицето си в тази дълбока вода.

Ще откриете антологията в Електронния каталог на изданията на НБУ

Събитието ще се проведе в Zoom

Meeting ID: 898 5878 7876
Passcode: 673377