Loading Map....

Дата/час
13/12/2014
16:00 - 18:00

Място
Студио 5
бул. България 1, НДК, вход А3
София

Категория


"Северозападен романь" в София

Заповедайте у събота, на 13 декември у „Студио 5“ у НДК-то на халтурата на предстаянье на „Северозападен романь“!

Торлака ви чека. Да ви почете, да ви напие и да ви отпори ватенките:

„Сакам, не сакам, ше се оди и у Шопето на предстаянье… Я, меко казано, не съм най-големио почитател на тоа град, ама он има две огромни достойнства, не мом да не признаем. На второ место тва е Витоша и у часнус местата у ньеа, къде йоще не са урбанизирани. И на пръво, кък през Възраждането Истанбул е бил най-големио български град, що у него са живели повече българи, отколко от у което и да било населено место по свето, така и съг у Шопето живеат повече ора от Северозападо, отколко къде и да било.
Па и съм живел девет години там, двамата ми по-големи сина се родиа у Шопето (демек са кореняци), брато ми и камара приятеле живеат у столицата… И да не доате, ше има с кой да се напиам, демек. Ама си помислете, да го еба – кво да праите по-интересно на тринаести декември, събота, у късен следобед, осен да ми слушате простотиите и да пиете некое пиенье с мене. Не си носете, нема смисъл, наште юбезни домакине имат от сичко и е на сгодни цени!
Но е мрътъв сезонь – сичко чека празниците и се е залупило дома си, навънка студ, та дрънка… Убедих ви, ли така? Па, ако ви се не доважда, нема да фръгам боб за вазе, а наздраве!“

Северозападен романъЗа читателите, на които северозападният диалект, и по-точно торлашкият му вариант, не е матерен, авторът е подготвил цели два речника в края а книгата. Единият е на думите, а вторият – на изразите. Дори и сами по себе си речниците са изключително забавно четиво.

Стоян Николов-Торлака е родом от Монтана, в момента живее във Велико Търново, но смята за свой истински дом бащиното си старопланинско село Говежда, където е прекарал първите години от живота си.

По образование е историк. Баща е на трима сина. От 13 години работи като редактор и външен автор в различни електронни и печатни медии.

Романът започна миналата година малко на шега в блога му, но изненадващият дори и за самия него читателски интерес го насърчава да развие историята.