Loading Map....

Дата/час
09/03/2022
18:30 - 20:00

Място
СУ „Св. Климент Охридски“, Театрална зала „Алма Алтер“
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


ЩО Е МИСЛЕНЕ С ДЖОРДЖО АГАМБЕН? Разговор около книгите „Що е...?“ и „Идеята за проза“
Книгата, която превърна философа Агамбен в световна звезда, бе първият том на “Homo sacer” – с нея разполагаме на български вече много години. Оттогава нататък Агамбен написа много книги, които утвърждаваха статута му на един от най-прочутите ни съвременници в света на хуманитаристиката, който на всичко отгоре винаги се ангажира с проблемите на настоящето.
„Извънредните положения“, до които пандемията, предизвикана от Covid-19, доведе безброй държави, вдигнаха на гребена на вълната друга книга на Агамбен „Извънредното положение“ – “Homo sacer II”, която имахме на български само година преди отприщването на тези събития.
Кратките регулярни текстове на Агамбен, публикувани онлайн, докато пандемията и социалните й реакции все още ни изненадваха, го превърнаха в още по-популярен и още по-предизвикателен мислител.
Но ако се оставим само на тази страна на течението, пропускаме другото, много важно лице на този емблематичен наш съвременник:
• Как мисли, докато прави радикално провокативни рефлексивни опити над няколко десетки от най-фундаменталните понятия на всяка хуманитаристика?
• Защо това, което пише, прилича на основаване на нов текстуален жанр?
• С какво острата способност на един мислител да провокира съгласия или несъгласия е толкова важна за нас самите?
Пандемичните ограничения засега отлагат планирания разговор на българската публика в присъствието на самия Агамбен, но ето че ще се опитаме да мислим заедно с него в различни регистри, в опит да ви провокираме – подобно на него – по повод именно на тези „различни“ негови книги, с които от неотдавна разполагаме на български: „Що е съвременно / диспозитив / творчески акт / заповед?“ и „Идеята за проза“.
Александър Кьосев, Камелия Спасова и Нора Голешевска, заедно с преводача на книгите Валентин Калинов ще разговарят пред вас в театър „Алма Алтер“, в Ректората на Софийски университет.
Модератор на разговора ще бъде издателят и редактор на книгите Антоанета Колева.
Събитието се организира от Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм и Културния център на Софийския университет.
Присъствието в залата следва правилата на СУ за допуск до затворени пространства.
Ще излъчваме и онлайн на фейсбук страницата на Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм