Loading Map....

Дата/час
16/12/2021
18:30 - 20:30

Място
Дом на киното
ул. Екзарх Йосиф 37
София

Категория


Щрих и Стих — поезия в анимация
„Щрих и Стих” е дългосрочен проект на Компот Колектив, който представлява колекция от 12 анимационни филми, базирани на съвременни български стихове.
📓 Прожекцията на колекцията „Щрих и Стих — поезия в анимация” на Компот Колектив е в продължение на нашето желание да показваме анимационно кино и да ви срещаме с неговите автори. На 16 декември наши гости ще бъдат поетът Георги Господинов и режисьорът Аспарух Петров.📓 Билетите са на siff.bg/bilet.
Програмата с продължителност 60 мин, съдържа 📓 следните филми:
„Любов по време на туризъм” с реж. Весела Данчева по стих на Петър Чухов
„Естествен роман в 8 глави” с реж. Милен Витанов, по стих на Георги Господинов
„Над нещата” с реж. Ина Николова, по стих на Стефан Икога
„Малко сутрешно престъпление”, с реж. Аспарух Петров по стих на Георги Господинов
„Задачи за деня” с реж. Петя Златева, по стих на Стефан Иванов
„100% настроение” с реж. Дмитрий Ягодин, по стих на Дилян Еленков
„Постиндъстриал” с реж. Борис Праматаров, по стих на Калоян Праматаров
„Млекарката” с реж. Иван Богданов, по стих на Димитър Воев
„Последният ден” с реж. Далибор Райнингер, по стих на Мария Донева
„Екзистенциално” с реж. Наталия Атанасова, по стих на Анамария Коева
„Плитка вена” с реж. Йоана Александрова, по стих на Марин Бодаков
„Одеонъ” с реж. Борис Десподов, по стих на Георги Господинов
„Аниматорите от „Щрих и Стих” освободиха нашите стихотворения. И ни показаха, че текстовете съдържат светове, че могат, че можем. И е много хубаво. Защото уталожва усещането за обществен разпад с усещането за творческа близост, между поети и режисьори,” споделя доц. д-р Марин Бодаков, един от поетите, чиито стихове оживяват в анимирани форми. Всеки филм е създаден от различен творчески тандем от поет и художник-режисьор. Колекцията обединява поезия и анимация в едно, като създава нова екранна форма — анимирана поезия.
„Щрих и Стих” е проект реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на Компот Колектив. „Желанието ми да реализираме серия от кратки поетични филми се роди още със създаването на артистичната платформа Компот Колектив. От личен опит, с режисирането на филма „Анна Блуме”, знам колко предизвикателна и същевременно вдъхновяваща е връзката на поезията с анимацията. Исках да споделя тази опитност с колегите от колектива и да ги провокирам да открият стих, който да претворят в авторски анимационен филм. Така се роди идеята за „Щрих и Стих” преди 8 години.”
Компот Колектив вярват, че в анимацията няма стилистични или жанрови ограничения. Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Водещо в проекта „Щрих и Стих” е създаването на диалог между кино и поезия. Подходът на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат текста със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни – от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилинова анимация.
Филмите, произведени между 2015 г. и 2020 г. с подкрепата на ИА Национален филмов център, се радват на национален и международен успех по филмови фестивали и кино форуми и са отличени с множество награди.
Инициативите „Щрих и Стих — поезия в анимация” се осъществяват с подкрепата на Национален фонд „Култура” и Държавен културен институт.
Партньори по проекта са ИА „Национален Филмов Център”, галерия „Прегърни ме”, Дом на киното.
**
„КИНО РЕЗОНАНС – МЯСТО за КУЛТУРА и ТЪРСЕЩИ УМОВЕ“е инициатива, създадена с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от централна и източна Европа – Дом на киното / Dom na kinoto (България), TISZApART MOZI (Унгария), Mestni Kino Ptuj * CID Ptuj (Словения) и Kino Urania & Kinematografi Osijek * Kino Urania (Хърватия).
Искаме да предложим на публиката обогатяване на изживяването в киносалона, разширяване на интересите на младите хора, а Домът на киното – да се превърне в любимо място с интригуващо, развлекателно и най-вече ексклузивно културно съдържание.
Целта ни е да приобщим младите хора чрез включването им в образователни и творчески дейности, а също и публика с ограничен достъп – хора с увредено зрение, хора с увреден слух, хора с интелектуални затруднения.
„Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ / Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds е международен проект, финансиран от Европейския съюз.