Map Unavailable

Дата/час
15/05/2024
18:30 - 20:00

Място
Градинка пред църквата „Св. Седмочисленици“
ул. „Граф Игнатиев“ 25
София

Категория


„Смърт сред белоцветните вишни“. Литературен маршрут за Димчо Дебелянов
Начална точка: пред църквата „Свети Седмочисленици“
Автор и водещ: Тони Николов
Вход свободен // без предварително записване
*
За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития – „Литературни маршрути“, което вече традиционно се провежда през май, юли и септември. Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти.
⇾ За Литературния маршрут с автор и водещ Тони Николов ⇽
*
⇉ Третият Литературен маршрут ще започне в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“. Неговият автор и водещ Тони Николов го е озаглавил „Смърт сред белоцветните вишни“. Посветен на творчеството на Димчо Дебелянов, философът и журналист избира да започне своя разказ за българския поет така:
„Минавайки край днешното кино „Одеон“, малцина си дават сметка, че на това място на 9 юни 1911 г. се разиграва почти „антична трагедия“, хвърлила в силен душевен смут един от най-нежните лирици в българската литература. Смъртта на младата Елена Петрунова и самоубийството на баща ѝ полковник Петрунов, който застрелва дъщеря си и себе си, е истински шок за Димчо Дебелянов, тогава наемател в дома им на бул. „Патриарх Евтимий“ 1 (където по-късно е механата „Хладна почивка“). Дебелянов, който заедно с Елена Петрунова превежда романа на Пиер Луис „Афродита“, дълго не може да се раздели със спомена за чернокосата девойка, мяркаща се из морната му памет „кат бродница сънна в бездънна гора“ (Последна скръб“). Поетът е принуден да напусне и „дома с белоцветните вишни“, за да се заскита като „печален странник“ из ергенски квартири.“
***
⇾ За автора на Литературния маршрут ⇽
Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. „Култура“. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на RFI (Радио Франс Ентернасионал – България). Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия. Преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж.Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу и др. Съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на книга с неизвестни ръкописи на Иван Хаджийски. Хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“. Автор на книгите „Пропуканата България“ („Хермес“, 2015), „Българската дилема“ („Хермес“, 2017), „Спомнена София“ („Рива“, 2021) и „Бленувана София. Нови 20 истории“ („Рива“, 2021).
***
⇾ За Литературните маршрути ⇽
Това е шестият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
––––––––––––-
„Литературни маршрути“ се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и са част от Културния календар за 2024.