Loading Map....

Дата/час
19/06/2019
21:00 - 22:30

Място
Театър „София“
бул. "Янко Сакъзов" 23 А
София

Категория


Среща-разговор: Как Е.Е. Шмит прелъстява чрез думите?

Вечерите, посветени на забележителни автори, се превърнаха в традиция в програмата на Откритата сцена на Театър „София“. Оказа се много приятно да се съберат на едно място почитатели на творчеството (пиеси, книги, филми) на интересни и вече доказани имена в драматургията.
На 19 юни (сряда) от 21 ч. на Откритата сцена на Театър „София“ вечерта ще бъде посветена на един от най-четените френскоезични автори и драматурзи в света – Ерик-Еманюел Шмит и ще говорим за това как той прелъстява чрез думите.

Специално участие в срещата ще вземат:
– Стоян Радев (режисьор на „Развратникът“ от Ерик-Еманюел Шмит в Театър „София“);
– Снежина Русинова-Здравкова (преводач на пиеси на Ерик-Еманюел Шмит);
– Ириней Константинов (актьор в ролята на Дидро в „Развратникът“ Ерик-Еманюел Шмит и директор на Театър „София“);
– Албена Шарбанова (организатор и модератор на редица събития, посветени на Ерик-Еманюел Шмит).

Събитието е със свободен достъп. Безплатни пропуски се взимат от касите на Театър „София“ до изчерпване на местата. В деня на събитието касата в Театър „София“ ще работи до 21 ч.

***При неблагоприятно време – събитието ще се проведе в камерната зала на Театър „София“ със същия начален час.

Ерик-Еманюел Шмит, роден през 1960 г. в град Лион, Франция, е един от най-четените френскоезични автори и драматурзи в света. Романист, драматург, сценарист и режисьор, Шмит успява да привлече с пиесите и романите си широк кръг от читатели. Неговите книги са издадени и преведени на 45 езика, а пиесите му се играят с голям успех в над 50 държави.

Шмит е носител на редица награди. Сред тях е голямата литературна награда „Гонкур“ (Prix Goncourt), връчена му през 2010 г. от Академията „Гонкур“, Франция. В театъра дебютира с пиесата „Жените срещу Дон Жуан“ от 1991 г., но добива популярност като драматург с „Посетителят“, написана през 1999 г., за която е отличен с три от най-престижните френски награди за театър и е обявен за най-добър автор. Шмит за кратко време се превръща в един от най-успешните съвременни френски драматурзи.
Следващите му пиеси, някои от тях добре познати на българската театрална публика – „Golden Joe“ (1995), „Енигматични вариации“ (1996), „Развратникът“ (1997), „Миларепа“ (1997), „Фредерик или Булевардът на престъпниците“ (1998), „Хотел между тоя и оня свят“ (1999) и „Господин Ибрахим и Цветята на Корана“ (1999), предизвикват още по-голям интерес и до днес са активно поставяни в репертоарните театри по света.

С пиесите си Шмит омайва читателя с дълбочината на философията и с лекотата на изтънчения хумор.

Още за Шмит и неговите книги: https://azcheta.com/golemite-erik-emanuel-schmit/

Партньори на събитието: Френски институт в България Institut français de Bulgarie, Zagorka.