Loading Map....

Дата/час
08/06/2016
19:00 - 20:30

Място
+ това
ул. Марин Дринов 30
София

Категория


Среща - разговор, посветена на романа и филма „Бруклин“ от Колм Тойбин

Издателство ICU ви кани на среща, посветена на „Бруклин“ – романа, вдъхновил отличения с три номинации за „Оскар“едноименен филм на Джон Кроули ​ по сценарий на Ник Хорнби
„Писането извира от тишината“, твърди Тойбин. Тишината звучи оглушително в неговите произведения, наситена ​е ​с послания​, които на големия екран са наистина красиво разказани, но тяхната стихия е словото​Тойбин е писател на сдържаната емоция и умерения жест. Писател, който поставя на изпитание сетивността и наблюдателността на читателя​

Роден на 30 май 1955 г. в Енискорти, Ирландия​, Тойбин живее между Лос Анджелис и Дъблин, Ню Йорк и Манчестър. Преподава както в Колумбийския университет, така и в Университета на Манчестър, където наследява преподавателското място по творческо писане от Мартин Еймис. Романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет. Автор на романите „Маестрото“, „Разказът на нощта“, „Светлина в черната вода“, „Евангелие от Мария“, „Нора Уебстър“ и др. Сред нехудожествените му​ творби са книги за Барселона, за Дъблин и дъблинчани, за живота на хомосексуалния мъж от Оскар Уайлд до Педро Алмодовар, за писателите и техните семейства. Най-скорошният му труд е монография, посветена на американската поетеса Елизабет Бишъп.

Сред своите литературни кумири Тойбин поставя Хенри Джеймс, Джейн Остин, Джоузеф Конрад​.
Носител на редица престижни отличия, ​сред които четири номинации за Man Booker Prize​, две номинации и една награда IMPAC, Costa Novel Award и пр.

Събитието ще протече под формата на диалог между Катя Атанасова, литературен критик, журналист, автор на разкази и пиеси, и Бистра Андреева – преводач на книгата.

 

​О​ткъси от българския превод ​чете Ангелина Славова – актриса, която попива литературата с всички свои сетива.