Loading Map....

Дата/час
08/04/2014
17:30

Място
Библиотека Паисий Хилендарски
Цар Иван Асен II 24
Асеновград

Категория


 Среща-разговор с Милен Русков в Общинска библиотека "Паисий Хилендарски"- Асеновград

По покана на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“- Асеновград и със съдействието на Община Асеновград в града гостува писателят Милен Русков.
ИК Жанет 45 се присъединява към поканата да се срещнете с автора и неговите книги на 8 април 2014, вторник от 17.30 ч. в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“- Асеновград.

Милен Русков (1966) е автор също на „Джобна енциклопедия на мистериите“(награда за дебют „Южна пролет”) и „Захвърлен в природата“ (награда „ВИК“ за роман на годината). „Възвишение“ е отличена с Национална награда „Христо Г. Данов“ (2012), както и Национална награда „Елиас Канети“ (2013).

Из „Възвишение“
А Раковски що дума? „Наше събуждение – кай – състои да ся потрудим в развитието на наша книжевност. Просвещавайте млади Българи, просвещението на сякоя добрина и благополучие е корен! А невежество на сяка злина и на сякое злополучие е извор!” Аслъ! Подписвам ся и аз под туй… Но аз вярвам, че секиму ще ся воздаде заслуженото някой ден, в бъдуще, хем тук, в Българско. Тогаз други хора ще живеят тук, будни хора. В Българско велики хора ще живеят, чада на грядущето. Това са тез просветените млади Българи, кои ги сега около себе си виждаш, тез ще направят гигантски неща! Будните бъдущи поколения секиго ще преценяват по делата и секиму ще воздадат по тях. Затуй сякой тряба да си върши работата как тряба, и в малкото, и в голямото. Не веднаж и дваж ся изкушаваш ти да си речеш „Бе карай да върви” и да свършиш работата едно към гьотюря. Но будните поколения ще та преценят и ще ти воздадат.

Милен Русков, Възвишение

„Ако „Възвишение” стане не само почетена, но и четена книга, в „асенчовска” България я чака рецептивната съдба на „Бай Ганю”. И това – да бъде неразбирана и извращавана – ще е най-високото й признание.“

Целия текст на проф. Светлозар Игов четете в Liternet

„Най-големият езиков експеримент в българската литература” – това бе едно от паметните определения за третия роман на Милен Русков на скорошната му премиера в Театралната зала на Софийския университет.

Култура – Брой 35 (2653), 21 октомври 2011

„Възвишение” е изключително смешен роман, неговото четене е съпътствано от аурата на комичното и затова веднъж започнат, той не може да бъде оставен.“

Мария Калинова, „Литературен вестник“

„Всъщност Милен Русков е съчинил не просто език, а съзнание – несъществуващо и все пак възможно. Създал е глас, който обсебва.“

Бойко Пенчев, „Капитал Лайт“