Loading Map....

Дата/час
16/04/2018
16:00 - 17:30

Място
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“
ул. „Т. Търновски” № 2
Велико Търново

Категория


Среща с румънския писател М.Б. Йонеску-Лупяну във Велико Търново

Издателство „Скалино“ и Образователен и културен център “Балкани”към Великотърновския Университет „Св. св. Кирил и Методий“ организират среща с румънския писател М. Б. Йонеску-Лупяну и представянето на романа му „Пресен черен хайвер“ във Велико Търново.

За книгата ще говорим с преводачката Ванина Божикова
Модератор: Добромир Андреев

Защо „Пресен черен хайвер”? Ще разберете само ако стигнете до края на тази история. Точно тогава ще разберете и всичко, което ви е тревожело на първите страници на този любопитен фрагментарен роман с безименни герои от различни етноси и от различни времена.
Защото авторът М.Б.Йонеску-Лупяну още с първите изречения ви завлича в мочура на историятана „края на света“ – делтата на Дунав. Балкански роман. Роман за историята на Балканите. Интертекстуален, изпълнен с цитати от справочници, исторически трактати и евагелията, пресъздаващ бруталния свят на маргинали и труженици, разкриващ историята на едно място, пробуждащо апетитите на всички „велики“ за времето си сили. Такава е историята на Балканите и такъв е романът на румънския писател Йонеску-Лупяну.
Езикът, груб като самия живот, а в дълбината си съхраняващ любов и родова памет. Със сигурност това усещане се дължи и на умелия превод на Ванина Божикова.
И както черният хайвер не е за всяка уста (ако не знаеш как да го ядеш), романът на М.Б.Йонеску-Лупяну не е за всеки читател, а само за този, който знае как да чете и истински се интересува от Балканите като люлка на голямата история.
Илияна Делева

Център „Балкани”
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“
ул. „Т. Търновски” № 2
Блок 5, зала 203