Loading Map....

Дата/час
02/11/2017
18:00 - 20:00

Място
Столична библиотека
пл. "Славейков" 4
София

Категория


Стихосбирката "Предмети" на Илиана Илиева на сръбски и български

Представяне на двуезичната поетическа книга на Илиана Илиева „Предмети“. Преводът от български на сръбски е дело на сръбския поет, преводач и професор по астрономия Милан Димитриевич. Наскоро стихосбирката видя бял свят в Сърбия благодарение на издателство „Алма“, Белград и вече бе отбелязана в популярното сръбско списание „Книжевни преглед“.

Първото издание на „Предмети“ излезе с помощта на Министерството на културата под знака на българското издателство “Пергамент“ и под редакцията на Аксиния Михайлова през 2014 г. Книгата спечели вниманието на читателите и критиката, както и номинация за Националната наградата за поезия „Усин Керим“ (2016 г.).

Сръбското издание е обогатено с илюстрации на лирическите герои в книгата – близо 50 предмета от нашия бит и душевност, пресъздадени предимно в сюрреалистичния стил на поетическия текст.

Книгата билингва е особено ценна с паралелния говор на два сродни балкански езика и представлява любопитно предизвикателство особено за хората с филологическа нагласа. Но тази специфика в никакъв случай не стеснява периметъра на нейното въздействие.