Loading Map....

Дата/час
17/05/2017
15:00 - 17:00

Място
Школа„Kомпютърни науки“ на ПЧМГ
бул. „Генерал Михаил Д. Скобелев 58
София

Категория


Световен ден на Scratch

Scratch (Скрач) е компютърен език, създаден специално за нуждите на образователните институции и обучението на деца. Разработен е от MIT (Масачузетския технологичен институт) и се ползва безплатно. Изграждането на алгоритмично мислене, разбирането на софтуерната архитектура и усвояването на основните принципи за разработване на код могат да започнат от най-ранна възраст и постепенно да бъдат надграждани. Всяка година през май се провежда поредица от събития, които свързват деца и тийнейджъри от световната Scratch общност.

Учениците от школата „Kомпютърни науки“ на ПЧМГ и Mobisystems ще бъдат домакини на деца от цяла София, които искат да се докоснат до магията и забавлението на програмирането със Scratch. Събитието се организира с подкрепата на издателство „Софтпрес“.

Под експертното ръководство на менторите от школата, гостите ще се запознаят с основите на кода и ще създадат първата си игра на Scratch. Празникът ще завърши с шоу на проектите, награди за отличилите се и разбира се – торта.

Събитието е посветено на 10-ия рожден ден на Scratch и на излизането на българското издание на книгата „Scratch. Програмиране за деца“ на издателство „Софтпрес”. Празникът ще продължи два часа и е подходящ за деца на 10–12 години. Входът е свободен, но е необходима предварителна регистрация тук: https://day.scratch.mit.edu/events/3650/.

По българското издание на „Scratch. Програмиране за деца“ в качеството си на експерти по въпросите на обучението по информатика и информационни технологии са работили преподавателите д-р Николина Николова и Мирослава Николова.

Книгата излезе със специалната подкрепа на Mobisystems – българската софтуерна компания с 300 милиона потребители в света.