Map Unavailable

Дата/час
26/03/2021
10:00 - 11:00

Място
Facebook Live
Facebook
Sofia

Категория


Театърът е безсмъртен: Глас от архива на проф. Кръстьо Мирски

Университетският архив на Нов български университет представя аудиовизуална презентация „Театърът е безсмъртен. Глас от архива на проф. Кръстьо Мирски“ във фейсбук страница Център за книгата по повод Международния ден на театъра (27 март).

Презентацията включва изказване на проф. Кръстьо, Мирски, направено по повод Международният ден на театъра, както и дигитализирани изображения на оригинални документи, дарени от наследниците на проф. Мирски на Нов български университет и съхранявани в Университетския архив към Центъра за книгата.

Проф. Кръстьо Мирски е първият български театрален майстор със завършено висше образование в областта на театралното изкуство. В Народния театър започва режисьорската му кариера, а в Държавната театрална школа – педагогическата му дейност. Името на Мирски е здраво свързано с Висшия институт за театрално изкуство „Кр. Сарафов“, където освен утвърден преподавател и професор, е и един от основателите на Учебния театър. В историята на Съюза на артистите в България (САБ) е вписано, че в периода 1967–1970 е негов заместник-председател.