Loading Map....

Дата/час
12/06/2014 - 15/06/2014
Цял ден

Място
Бургас
Бургас
Бургас

Категория


Трети национален фестивал „Четящият човек”

Третият национален фестивал „Четящият човек” ще се проведе от 12 до 15 юни 2014 в Бургас. Негов организатор е Обществото за култура на четенето и писането и е с подкрепата на ПроКредит Банк, веригата книжарници „Хеликон” и община Бургас, която любезно ни предоставя помещенията на културния център „Морско казино”, лятната сцена „Охлюва”, къщата-музей „Георги Баев” и знакови пространства в Морската градина. Един от акцентите на фестивала е „Децата и книгата”.

Партньори на фестивала са Гьоте институт, Съюзът на българските художници, Националната художествена академия.

И тази година фестивалът ще проследи пътя на книгите през различни жанрове на изкуството. Първо ще тръгне традиционното шествие-флашмоб „Аз чета всеки ден! А ти?”, маршрутът е от Часовника до паметника на Христо Фотев в Морската градина.

След това от 19.30 на лятна сцена „Охлюва” започва официлното откриване и връчванета на наградата „Четящият човек”. Отще има концерт на Миленитаи Funky Miracle. Входът е свободен.

От следващия ден ще започнат многобройните прояви.

Ще се открият три изложби – на наградените творби от националния студентски конкурс за еxlibris на тема „Четящият човек”, фотографии и наградени творби по повод гостуването на Марио Варгас Льоса в София и литографии на Стефан Марков по „Записките…” на Захарий Стоянов.

Ще участват известни български и чуждестранни писатели: Георги Данаилов, Мирела Иванова, Бойко Ламбовски, Алек Попов, Христо Карастоянов, Захари Карабашлиев, Радослав Парушев, Палми Ранчев, Любен Дилов-син, Иво Сиромахов, Николай Фенерски, Крис Бъкстон и др.

Ще има творчески лаборатории, дискусии и обсъждания в клуб „Хеликон”, литературно кафене „Хеликон”. В ресторант „Чадъра” и кафе „Феникс” ще могат да се поръчват ястия и коктейли от известни литературни произведения.

Един от оснвните акценти на фестивала е посветен на децата и книгата. Тук формите ше бъдат твърде разнообразни – от лекцията на госпожа Улрике Аник Вебер, представител на германската Фондация за подпомагане на четенето: „Да четем малко по-различно – с апликации и интерактивни книги за деца”, през приказката на Крис Бъкстон, четене на приказка от деца на деца, театрални куклени спектакли на открито по любимите книги за малкия Никола и за Дора…

Ще бъдат обявени победителите от четирите конкурса на фестивала: за exlibris, литературния конкурс на тема „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”, кулинарни рецепти в литературни поизведения и фотоконкурса на тема „Детето в страната на книгите”.

Четящите хора ще получат награди. В събота, 14 юни от 8 до 18 часа, който чете книга в градския транспорт на Бургас – ще пътува безплатно. А на 13, 14 и 15 юни от 17 до 19 часа, който чете книга на Пушкиновата алея в Морската градина, ще получи подарък.

В дните на фестивала, до Пантеона в Морската градина ще може да се посети и прословутата мобилна книжарница на Хеликон.