Loading Map....

Дата/час
28/09/2019
18:30 - 20:00

Място
FOX book café
ул. "Уилям Гладстоун" 32
София

Категория


Вечер на португалската поезия Uma noite da poesia portuguesa

Дълбоко от недрата на Португалия извира една сладка, топла тъга. Тя се разлива по водите на реките, за да отиде до океана. Там очаква със спряло сърце моряците си, които няма да се завърнат. Солен вятър я обгръща през раменете и споделят копнежа. Така се ражда саудаде. Така се ражда поезия.

Поезия от Португалия.

Понякога тя е за любов. Отръсква от телата ни срама, а от умовете ни границите. Понякога е за свободата. Преминава през смълчани дъждовни следобеди, забавя крачка при завоя на ъгъла и избухва с енергията на площада. Понякога е за saudade, топла и туптяща тайна. Обвива ни със споделени спомени, със стаена нега, със сладост на нар. Пленява ни с кехлибарени очи, с игривостта на дете, облизващо карамел от пръстите си. После се усмихва закачливо, подава ръка на онзи солен вятър и изчезва към вечерта.

Стихове, червени като карамфили през април.
Зелени като зряло лято над Мантейгаш.

На 28 септември в читателския клуб на @Fox book café и @Истории за нас ще четем изключително красива поезия. Представяме ви сборника „В тъжните дни не говорим за птици“, събрал стихове на съвременни португалски автори. Добре дошъл е всеки, желаещ да се потопи в свят на осезаема красота, да я послуша, да прочете любимо свое португалско стихотворение в превод или оригинал…