Loading Map....

Дата/час
28/07/2018
19:00 - 21:00

Място
Алея на книгата Варна 2018
бул. "Сливница" 5, Ларгото между хотел "Черно море" и Фестивален и конгресен център
Варна

Категория


Алеята на книгата Варна 2018: Велина Минкова представя „Бразилски храст“

Прочетохте ли вече „Бразилски храст“? Нас ни накара да заобичаме писателката още повече. Велина Минкова вече спечели варненската публика с дебютния си роман, който носи ироничното заглавие „Доклад на зелената амеба за химическия молив”. А сега се завърна с „Бразилски храст”, искрящ от остроумие сборник с разкази! Каним ви на представянето в рамките на Алеята на книгата във Варна на 28 юли от 19:00 часа.

„Бразилски храст“ е какофония от дълги и кратки разкази, в които абсурдно, но безпроблемно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не. Една деликатна, същевременно непринудена игра на двусмислието. По думите на писателя Алек Попов, книгата съдържа хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата си София: „Едно от малкото ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход, „Бразилски храст“ очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор.“

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английски език и литература с профил „Творческо писане” в Калифорнийския университет (UCLA). Автор е на сборника с разкази „Red Shorts” и на романа „Доклад на зелената амеба за химическия молив“. Докато растеше „бразилският храст”, романът, който ни отведе на пионерски лагер в Северна Корея, беше издаден на френски език под заглавие „Великият вожд трябва да дойде да ни види” с клеймото на престижното издателство Actes Sud.

Не пропускайте морската среща с Велина Минкова на 28 юли от 19:00 ч. само на Алеята на книгата!