Map Unavailable

Дата/час
29/06/2020
11:00 - 12:00

Място
Онлайн
Онлайн
София

Категория


Видео представяне на материали, публикувани в сайта на проф. Петър Мутафчиев на Петровден

На 29 юни, по повод Петровден, Университетският архив към Центъра за книгата на Нов български университет представя част от архивното наследство на проф. Петър Мутафчиев (1883–1943) –  негови лекции, четени и отпечатани през 1935 г., които днес имаме удоволствието да представим на официалния сайт на проф. Петър Мутафчиев https://petarmutafchiev.nbu.bg/, където могат да се проследят и основните моменти от живота и научната му дейност.

Водещият, Пламен Буланов, е архивист в Университетския архив на НБУ.

Избраните лекции се отнасят за богомилството и подобните нему ереси в Средновековна България. Петър Мутафчиев не само ни запознава с основните стълбове на богомилското учение, но и показва как и защо тази ерес е така строго преследвана от владетелите и Църквата – както в България, така и в останалите части от Средновековна Европа, до които достига.

Лекциите са предадени от проф. Мутафчиев на достъпен, разбираем език, предназначени за широка публика. Обхващат периода от втората половина на Х до края на ХІV век. Средновековна България, очаквано, стои в центъра на анализа, но не са подминати и останалите земи и народи, до които достига богомилската ерес – Византия, Сърбия, Северна Италия, Южна Франция.

Представените лекции са малко познати. Публикувани са преди 85 години в Сборник на лекциите, четени от г. г. професорите и преподавателите пред курсистите от ІІІ държавен курс по телесно и нравствено възпитание. Изданието е дело на група курсисти и само по себе си представлява библиографска рядкост. Това обстоятелство, както и лекотата с която са поднесени лекциите от проф. Петър Мутафчиев, ги превръща в любопитен детайл от личния архивен фонд на проф. Петър Мутафчиев.

Архивът на проф. Петър Мутафчиев е дарен на Нов български университет от неговата дъщеря – акад. Вера Мутафчиева през 2002 г. и съдържа един от ръкописните варианти на неговата прочута „История на българския народ“, тетрадки с планове за структурата и съдържанието на тази книга. В архива се пазят редки печатни издания, илюстриращи някои не толкова добре познати и изследвани прояви на Проф. Петър Мутафчиев като един негов превод от студентските му години на драмата „Из самотен път“ на А. Шницлер, някои публикувани негови лекции пред студенти, както и отпечатаните пътеписи от преходите му из „Щубайските алпи“.

Представянето на част от архивното наследство на проф. Петър Мутафчиев е елемент от виртуалната програма на Център за книгата на Нов български университет за месец юни.