Map Unavailable

Дата/час
03/06/2020
14:30 - 15:30

Място
Онлайн
Онлайн
София

Категория


Видео ревю за книгата „Бегуни“ от Олга Токарчук

Излъчване на видео ревю за книгата „Бегуни“ от Олга Токарчук във фейсбук страница „Център за книгата“. Книгата е избрана от водещите на Читателския клуб на НБУ за месец юни, а видеото е подготвено от Васил Димитров, дискутант и автор на ревюта за книги, библиотекар, отдел „Библиотечни и информационни услуги“, Библиотека на НБУ.

Васил Димитров:

„Бегуни“ е книга за трагичната (не)подвижност на (пост)модерния субект, който вгледан в себе си като в безкрайно „овъншностено“ пространство може да възкликне (непрекъснато цитирайки в течение на целия роман Ницше, Мелвил, Булгаков, Фуко, Чоран и много други гласове на собственото си отчаяние) – „пътувам, следователно съм“. В картата на цялото ни вътрешно време преследваме „невъзможното си трансцендиране“ във вечния кайросен момент на непосилното „тук и сега“, в което мечтаем да съвпаднем със себе си. „Пътят ни“ по естествен начин минава през всички граници на света, като бягство от същия под знамената на личностната ни неопределеност/неуловимост и меланхолното ни поражение. Маршрутите на самата книга са достатъчно необятни, не започват отникъде и не водят до нищо, като недовършената „география на живота“, който може да бъде пълноценно изживян единствено агонално и „апокалиптично“. Олга Токарчук създава своята достолепна постмодерна Одисея, в която героите ѝ се чувстват в хотелите и в хостелите като у дома си, който е най-вече там, където „нямат дом“. Пътуването към Другия, като неговата най-същностна и дълбока мотивация, е тайна, мистерия превръщаща се в мит. Такива са и фрагментарните истории на авторката – „митологични“ опити за картографиране на желанието за смисъл, посока и цел.

Олга Токарчук е родена през 1962 г. в град Сулехов, Полша. Два пъти е лауреат на награда за литература „Нике“ за романите „Бегуни“ и „Якубови книги“. През 2018 г. получава наградата „Букър“ за английския превод на романа си „Бегуни“, а 2019 г. Нобелова награда за литература.

Видео ревюто е част от Виртуалната програма на Център за книга през месец юни 2020 г.