Loading Map....

Дата/час
14/10/2014
19:00 - 20:00

Място
Общински културен институт „Красно село“
бул. „Цар Борис III” №41
София

Категория


Виктория Илиева представя своята първа книга „Удумбара“

На 14.10.2014 г. от 19 часа в Общински културен институт „Красно село“ ще бъде представена първата книга на младата авторка Виктория Илиева. Сборникът с разкази носи интересното заглавие „Удумбара“ – в превод „цветето на небесното знамение“. Според будистката легенда цветчетата на удумбара цъфтят веднъж на всеки 3000 години и разцъфването им предвещава идването на велик мъдрец или просветлен.

Вероятно това провокира изказването на поетесата Евгения Тагарева, която нарича Виктория „един рицар в женски образ“ и прави паралел с необходимостта в днешно време от „вестители на доброто, светлото, истинското“! Евгения Тагарева е главен организатор на Лятна Академия по изкуство „Огънят на Орфей“, подкрепяна от едноименната фондация. Именно фондация „Огънят на Орфей“ съдейства за издаването на книгата „Удумбара“, а през лятото на 2014 година в град Разлог се състои и първата й премиера в рамките на Лятната академия.

Виктория е личност с широк спектър от интереси: „студентка по Медицина в София, писателка и любителка на музиката, свиреща на виолончело, пееща в хор, млад учен, добър човек и верен приятел – това са само някои от лицата й“. От 2009 година тя е активен хорист в Академичен хор „Света Параскева“ към НХА както и член на Сдружение „Петя Павлович“ от неговото основаване.

Сдружението е и съорганизатор на събитието в София, изразявайки безрезервната си подкрепа за младата авторка и твърдо вярвайки в успеха на това ново начало за нея. Всички участници в представянето на „Удумбара“ са хора, които по някакъв начин са свързани с Виктория и дори с част от разказите й. Те са обединени не само от факта, че пеят заедно в Академичния хор към НХА, но и от споделеното желание да претворяват действителността и да внасят повече красота в живота си и в този на другите – една от мисиите, заявена и от Вики чрез творчеството й.

Програмата на събитието включва откъси от книгата, както и инструментални и вокални изпълнения на музканти – приятели на авторката. Както тя самата казва: „Без тях моите разкази никога нямаше да бъдат същите!“

Със специалното участие на:

Георги Велев (пиано)
Димитър Димитров (пиано)
Радина Георгиева (виолончело)
Мария Пашкунова (мецосопран)