Loading Map....

Дата/час
06/02/2018
18:00 - 21:30

Място
Чешки център
ул. Георги С. Раковски №100
София

Категория


"Властта на безвластните“ на Вацлав Хавел - четиридесет години по-късно

Чешкият център, издателство Black Flamingo и Софийски дискусионен форум представят новия превод на „Властта на безвластните“ от Вацлав Хавел.

Написано през есента на 1978 г. като непосредствена реакция на събитията, последвали оповестяването на Декларацията на Харта 77 през януари предходната година, политико-философското есе „Властта на безвластните“ е сред най-известните и широко обсъждани дисидентски текстове на Вацлав Хавел. На български език то е публикувано за първи път през 1994 г. от ИК

„Избор“ в превод на Анастасия Петрова и Таня Николова. Новият превод, направен от Мартин Младенов по идея на Петър Стойнов, излезе в края на миналата година в издателство Black Flamingo под редакцията на Георги Илиев и с художественото оформление на Калина Сертева.

 

За властта на безвластните преди четиридесет години и днес ще разговаряме с всички тях и с издателя Виктор Лилов. Откъс от превода ще прочете Манол Глишев. Специален гост на събитието ще бъде чешкият музикант Wolf Lost In the Poem, който ще изпълни няколко песни от последния си албум.

В сътрудничество със Софийски дискусионен форум.