Loading Map....

Дата/час
20/12/2022
18:30 - 20:00

Място
Младежки театър „Николай Бинев“
бул. "княз Александър Дондуков" 8
София

Категория


Връчване на наградата "Иван Николов" за 2022
Пет поетични книги са включени в списъка с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” за 2022 г. Журито, в състав Аксиния Михайлова, Александър Секулов и Иван Ланджев, подбра номинираните сред 42 предложени книги от общо 32 български издателства.
Наградата за 2022-ра ще бъде обявена на официална церемония в камерната зала на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София.
Номинациите на журито по азбучен ред са:
Антина Златкова, „Контражур“, Жанет 45, 2022
Заради силната съпричастност към душата на обзетия от тревога човек, за страховете, осветени от безмилостното слънце на битието, хвърлящи дълги сенки, в които човешкият дух често се заселва, за милостивото разбиране, че загубата също е свят за населяване.
Васил Славов, „Ням“, Aterna Press, 2021
Заради майсторски овладяната форма, яростта, драматизма и деликатността в стиховете му, които се опитват да помирят екзистенциалната самота, подивяването на мечтата, несбъдването на надеждите на едно поколение с любовта и усещането за свобода. Заради социалната чувствителност и автентичното усещане на корена, пречупено през автобиографизма.
Кръстьо Раленков, „Смъртта разпитва вече кой си“, Scriprt, 2022
Заради късовете философия, които се отронват от тази поезия, без да пречат на художеството (напротив); заради ерудицията, която никак не пречи на удивлението от света и живота (именно животът, а не смъртта от заглавието). Заради това, че не можеш да сбъркаш тази поезия с друга.
Петя Хайнрих, „Летни хитове“, Жанет 45, 2022
Заради ясния поглед към съкрушението на човека пред невъзможността езикът да изрази тайната на съществуването, за стоическия опит именно езикът да бъде приеман като единствен мост между видимото и невидимото, за поетическия език, вплел с мярка и мяра иронията към литературата и литературната самоирония.
Преслава Виденова, „Постоянна експозиция“, Жанет 45, 2021
Заради това, че няма преднамереност в този дебют, а има онази неизбежност, от която единствено може да се роди вълнуваща поезия. Заради искреността – съветник на младостта в тези стихове, зорко бдящ да не се гони ефектното, а да се остане при важното.