Map Unavailable

Дата/час
18/09/2023
19:00 - 20:30

Място
Галерия „Прегърни ме”
ул. „Г. С. Раковски” №63
София

Категория


Яна Букова на гости в поредицата „Прочити“ с Белослава Димитрова
Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори. Събрала в себе си много и различни литературни таланти, тя всеки път ни изненадва, озадачава, плаши, когато се налага и в крайна сметка неусетно ни кара да се откажем от лесните отговори и конвертируеми формули. Тя е същинско богатство за нашата на моменти скучновата и теснееща литературна среда и като писател, и като поет, но и като преводач и хуманитар.
Нека само споменем големия й борхесиански роман „Пътуване по посока на сянката“ (2009), който буквално размести пластове и успя да завладее и читатели, и литератори. Като всички те се обединиха около идеята, че това е „една от най-иновативните, завладяващи, ерудирани, идиосинкретични и амбициозни книги“ за последните десетилетия.
Както добре знаем за Борхес основен източник на вдъхновение си остават книгите – преразказаните истории, които той отвежда във вечността със своя талант, въображение и стил. Но ако трябва отново да го свържем с Яна, те двамата си остават преди всичко поети. Самата тя отбелязва, че нейният основен език е поезията. Там ще откриете свободата, иронията, сарказма, насечения ритъм, афористичния изказ, играта, всичко, което ще ви кара да превъртате до безкрай вашите собствени мисловни модели.
Яна Букова ще е един от последните ни гости на поредицата „Прочити“ в галерия „Прегърни ме“, заедно с нея смело ще разчертаем картата с литературни загадки и ще бъдем готови да ни поведе накъдето поиска. Трябва ни само още малко смелост или както Силвия Чолева точно отбелязва – „втори чифт крила“ за личния полет на въображението ни.
От нейни произведения ще прочете актрисата Августина-Калина Петкова.
Фотограф: Яна Лозева (Яна Букова)
Програма „Четвъртък в Галерията – втори сезон“ е реализиран с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.