Loading Map....

Дата/час
20/04/2023
16:30 - 18:00

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Женският поглед във франкофонското кино: Модерато кантабиле на Маргьорит Дюрас, от романа до филма

Център за книгата и Франкофонски център за академични постижения (Centre de reussite universitaire (CRU) отправят покана за участие във франкофонски четения „Женският поглед във франкофонското кино: Модерато кантабиле на Маргьорит Дюрас, от романа до филма“ в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Лектори:
Магдалена Божкова, преподавател по френски език, литература и култура
Васил Димитров, Център на книгата
Ванина Нинова, студент в магистърска програма Европейско управление на френски език

Дискутант:
д-р Радосвета Кръстанова, директор на Франкофонски център за академични постижения

Ще се проведе дискусия върху романа на Маргьорит Дюрас Модерато кантабиле и едноименния филм на Питър Брук, с участието на Жана Моро и Жан-Пол Белмондо. Преди дискусията публиката ще има възможност да чуе откъси от романа и да види кадри от филма със субтитри на английски език. Писателката е и автор на сценария и диалозите във филма. Романът и неговата екранизация са част от големите постижения на т.нар. френски Нов роман и Новата вълна във френското кино от края на 50-те и началото на 60-те години на 20 век.

Събитието е част от поредица от Франкофонски четения, посветени на жените във франкофонската литература, изкуство и наука. То е част от тематичен триптих, посветен на традиционното честване на Месеца на Франкофонията в НБУ, който се провежда от 20 март до 20 април 2023 г. Дискусията ще се проведе на български език.