Loading Map....

Дата/час
10/05/2023
18:30 - 20:00

Място
Credo Bonum
ул. Славянска 2 (вход откъм ул. Бенковски)
София

Категория


Живот след печатницата. Траектории на преводната литература от „малки“ езици в три европейски страни
През последните години броят на преводите на художествена литература, включително и от български, видимо нараства. Но макар преводът и издаването на една книга в друга страна да са сами по себе си много важна крачка, не по-малко важен е пътят към читателите след това.
🟨 Как присъства българската и изобщо преводната литература на три различни културни сцени – в Германия, Латвия и Хърватия? Кога можем да говорим за успех, рецепция, видимост? Как се класира българската литература спрямо други „малки литератури”, състезаващи се за вниманието на чуждестранни читателски публики?
🟨 Ще обсъдим тези въпроси през опита на немския литературен публицист Йорг Плат, латвийския преводач полиглот Денс Диминс и хърватския редактор, журналист и поет Иван Херцег. И тримата са настоящи резиденти на Къщата за литература и превод.
━ Модератор: Яна Генова
━ Разговорът ще се води на български, немски и хърватски, с осигурен превод на български език.
Публиката е добре дошла да задава въпроси и да се включва в разговора. Входът е свободен.
━ За участниците:
✍️ Йорг Плат (Германия) – литературен критик и журналист
Резиденцията на Йорг Плат в София е свързана с изследователския му интерес към съвременната българска литература. Плат ще се среща с автори и литературни критици в подготовка на поредица материали за немската преса.
✍️ Денс Диминс (Латвия) – преводач
По време на резиденцията си Денс Диминс работи над превода на романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“ на латвийски и посещава лекции по българска литература в Софийския университет.
✍️ Иван Херцег (Хърватия) – поет, писател, редактор
След успешното издание на Антология на българската поезия на хърватски – ‘Na poslednjem katu neba’ (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb 2022), Иван Херцег е в София, за да работи върху новата си поетична книга ‘Zero life’. Също ще редактира стихотворения, „сканира“ стихове, хармонизира целия цикъл произведения в стихосбирката в подготовка за издаването на книгата през есента на 2023 г.

Събитието е част от творческите резиденции в София на Йорг Плат и Иван Херцег, които се осъществяват в партньорство с литературната мрежа ТРАДУКИ и на Денс Диминс, чиято резиденция се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г. Партньор е и Столична община.

Публиката ще може да разгледа и две изложби в галерия Credo Bonum – „Мъгливо с малко дим“ с куратор Теодора Коцева (Sold Out Design) и „Отминали мечти“ на Валерий Пощаров