Loading Map....

Дата/час
24/09/2014
18:00 - 20:00

Място
Балабанова къща
Старият Пловдив
Пловдив

Категория


Александър Абаджиев представя "Тримата велики български баси"

Александър Абаджиев представя книгата „ТРИМАТА ВЕЛИКИ БЪЛГАРСКИ БАСИ“: Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев

Откъс от историята на А. Абаджиев за написването на книгата:
„…Все пак от лятото на 2013 г. започнах работа над книгата за Борис Христов. При вече напреднал стадий на подготовката на ръкописа, корицата и фотографиите беше логично да се присъединя към зародилата се идея 2014 г. да бъде не само посветена на 100-годишнината на Христов, но и на навършващите се годишнини на Николай Гяуров – на 2 юни 10 години от смъртта му и на 13 септември 85 години от рождението.

Пламен Карталов посвети спектаклите на „Борис Годунов“ пред храма „Свети Александър Невски‘‘ и на двамата велики баси. Естествено, че се наложи промяна и в моите планове за книгата – опитах се да направя някакво сравнение между двете забележителни кариери. По образец на книга за Рената Тебалди и Мария Калас от края на 50-те години с моя обичаен художник Галин Гочев изработихме „обърната корица‘‘. От едната страна е Филип на Борис Христов, а при обръщане „наопаки‘‘ виждаме Борис Годунов на Гяуров. Бях предвидил да предам книгата за печат не по-късно от 31 май.

И изведнъж на 16 май 2014 дойде известието за смъртта на Никола Гюзелев – мой добър приятел, с когото бяхме тясно свързани от 1954 г. Мое морално задължение беше още на поклонението във фоайето на Софийската опера да съобщя на семейство Гюзелеви, че книгата за двамата велики баси ще се превърне в книга за трима велики баси…“

Премиерата е в Балабановата къща, Пловдив

24 септември 2014, сряда, 18.00 ч.