Loading Map....

Дата/час
02/04/2024
18:00 - 19:30

Място
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе
ул. Дондуков-Корсаков №1
Русе

Категория


Андрея Расучану и нейната преводачка Лора Ненковска гостуват в Русе
Румънската писателка Андрея Расучану и нейната преводачка Лора Ненковска гостуват в Регионалната библиотека. Заповядайте на среща с Андрея Расучану и нейните романи. Очаква ни един сладостно-меланхоличен разговор, нежно напомняне, че под повърхността на всяко днес се крият пластове вчера и утре.
***
В двата си романа – „Вятърът, духът, дъхът“ и „Непозната форма на живот“ Андрея изследва темата за преходността на битието и порива да обуздаем потока на времето, вглежда се в съдбите на хората през географията на пространствата, които обитават. Писането ѝ оставя едно деликатно усещане, че всичко, което сме преживели, вече се е случило – в друго време, в нечие съзнание, може би в сънищата. А река Дунав винаги е главен герой.
***
Лора Ненковска, освен че ще ни разкаже за работата си по книгите, ще се погрижи и за превода на български.
 Модератор: Невена Дишлиева
***
Андрея Расучану пише художествена литература (романи и разкази) и литературна критика. Има номинации и е носителка на почти всички основни литературни награди в Румъния, като тази на Румънската академия, Съюза на румънските писатели, наградата „София Надежде“ и Националната награда за проза „Зиарул де Яш“. Изключително интелигентен автор с необятна литературна култура и оригинален, увличащ стил.
Лора Ненковска е филолог с докторска степен от Софийския университет. Преводачка на художествена литература и преподавателка по румънски език, средновековна и съвременна румънска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Сред авторите, които е превела, са Макс Блехер, Мирча Елиаде, Алина Нелега, Петру Чимпоешу, Богдан-Александру Станеску, Симона Попеску.
Невена Дишлиева е преводач на художествена литература от английски, редактор, основател на издателство ICU.