Loading Map....

Дата/час
01/09/2013
19:00 - 20:00

Място
Градска художествена галерия – Созопол
ул. "Кирил и Методий" 78
Созопол

Категория


Аполония 2013: "ИК Жанет 45" представя "И всичко стана луна" от Георги Господинов

i-vsichko-stana-lunaИ всичко стана луна е заглавието на новата книга с разкази от Георги Господинов. Тя ще излезе дни преди премиерата й на Аполония.
Колко време пътува светлината от едно спряло слънце и какво можем да свършим за тези минути? Коя е най-могъщата дума? Какво означава да закъснееш за среща, уговорена преди 40 години? Какво ще правим със смъртта утре, в близко бъдеще?
Истории за любов и край, с предчувствие за чудо, както би казал Гаустин. Дванайсет години след „И други истории”.

Георги Господинов  е поет, писател и драматург, един от най-четените и превеждани български автори по света. Автор е на книги с поезия, последната от които е антологията Балади и разпади. Неговият  Естествен роман е публикуван на 22 езика. Получава отзиви в Ню Йоркър, Таймс, Гардиън, Франкфуртер Алгемайне ЦайтунгLe Courrier (Женева) го нарича  машина за истории. а според Гардиън романът е земен и интелектуален едновременно.
Книгата с разкази  И други истории  излиза на английски, френски, немски, италиански… Номинирана е за най-престижната световна награда в жанра Франк О Конър. Автор е на театралните  пиеси  D.J. и  Апокалипсисът идва в 6 вечерта, с награда Аскеер за драматургия.
Романът Физика на тъгата (Жанет 45, 2012), спечели Националната награда за литература Христо Г. Данов и наградата на читателите  Цветето на Хеликон за най-купувана българска книга.  А през 2013 и националната награда Български роман на годината.
Невидимите кризи –  сборник с есета и истории,  излезе през февруари 2013.

Носител на наградата  Аполон Токсофорос за принос към българската култура.