Loading Map....

Дата/час
20/05/2016
18:30 - 20:30

Място
Хеликон-България
бул. Цар Освободител №4
София

Категория


БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА!!! (премиера)

Софтпрес и Хеликон ви канят на представянето на книгата „Ами ако? България на три морета (истини за българската народопсихопатия)“ от Христо Раянов

20 май | петък | 18:30
книжарница Хеликон
бул. Цар Освободител 4

„Ами ако?“
Въпросът, който поне веднъж всички българи си задаваме.
История, култура, велики личности – всички попадат в плен на въображението ни, щом се размечтаем на тема „Какво щеше да стане, ако…“.
Ами ако Аспарух не се беше заселил в Онгъла?
Ами ако нямаше комунизъм?
Aми ако имаше социални медии преди 1300 години?
Ами ако Меси и Роналдо бяха българи?
Ами ако имаше жълта преса преди 100 години?
Въпросите нямат край. Истината и мечтите обаче често изпадат в тежки несъгласия помежду си, а българинът е пословичен със своята особена гледна точка, що се отнася до историята, политиката и спорта.
В тази книга авторът Христо Раянов насочва читателския поглед към забавното и интересното в бленуващата българска душа и комичните резултати от евентуално сбъднати „ами ако“ мечти.

„Tази игра на въображението е по-поучителна от самата история, тя ще ни научи да гледаме с ирония на миналото и на настоящето, би ни научила и да предвиждаме бъдещето.“
Стефан Цанев

„Закачлив поглед към историята и дремещия в нея българин, хумор, в който няма злоба и злободневие, а уважение към търсенето на истината, независимо от положителните или отрицателните емоции, които тя буди в нас.“
Боян Биолчев

Христо Раянов завършва „Журналистика“ и „Литература – творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по литература и кино. Писал е сценарии за „Откраднат живот“, „Сървайвър България“, „Столичани в повече“, „Най-хубавите години от нашия живот“, „Комиците“, „Нека говорят“, „Българските следи“ и е автор на публикации в списанията „Гранта България“ и „Страница“.
Печели националната награда за дебют „Южна пролет“ в категория „Проза“ за сборника с разкази „Трудният начин“ и трета награда от конкурса „Рашко Сугарев“ на Фонд „13 века България“.
Негови разкази за преведени на хърватски език в сборника „Антология на съвременната българска литература“, а през 2015 г. става част от първия англоезичен каталог „Съвременни български писатели“.

Христо Комарницки е карикатурист, илюстратор и аниматор, който твори предимно в областта на политическата сатира.
За повече от четвърт век публикува своите карикатури във вестници като Стършел, Демокрация, Век 21, Свободен народ, СЕГА и др.
Произведенията му са награждавани от медийния фестивал в Албена, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Турция, Япония, Хърватия и др.
През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.