fb
БиблиотекаЗа книгите в книгите

Ами ако „Хари Потър“ беше написан от български възрожденски автор (Христо Раянов)

3 мин.

balgaria na tri moreta koricaВ новата си книга „България на три морета (истини за българската народопсихопатия)“ авторът Христо Раянов насочва читателския поглед към забавното и интересното в бленуващата българска душа и комичните резултати от евентуално сбъднати „ами ако“ мечти. История, култура, велики личности – всички попадат в плен на въображението ни, щом се размечтаем на тема „Какво щеше да стане, ако…“. Раянов е писал сценарии за „Откраднат живот“, „Сървайвър България“, „Столичани в повече“, и други и е автор на публикации в списанията „Гранта България“ и „Страница“. Печели националната награда за дебют „Южна пролет“ в категория „Проза“ за сборника с разкази „Трудният начин“ и трета награда от конкурса „Рашко Сугарев“ на Фонд „13 века България“. „България на три морета“ идва в края на май с предговор от Стефан Цанев и илюстрации от Христо Комарницки.

 

– Ти си магьосник, Хари.
Вече почти всяко дете е наясно с историята на малкия магьосник, който води непрекъснати битки със Злото. Цяла Великобритания умира от гордост, че е дала на света най-обичания детски герой за последните 20 години.
Ами ако беше наш?
Какво щеше да стане, ако Хари Потър беше персонаж от някой български възрожденски автор. Не ми била Дж. К. Роулинг, най ми била Йоана Развигорович!
Ето кратка анотацийка на сборника с разкази за героичните подвизи на младия юнак Христофор Петрович!
Единайсетгодишното момче Христофор Петрович живее при своите роднини – семейството на чорбаджи Вътю в Панагюрище. От малък знае, че е нещо по-окомуш, но всички в града го отбягват, като да е чумав. Навръх рождения си ден обаче го навестява великанът Хрельо, който му открива голямата тайна. Христофор е вещер.
От този ден приключенията започват!
Малкият Христофор отива в Смесеното класно школо за орисничество, където се запознава с най-добрите си приятели – Роман и Хараламбия. Научава се да използва вълшебната си гега в безкрайни битки със змейове, самодиви, караконджули, кикимори и всякаква друга сган, тип паплач.
Растейки, Христофор се сблъсква със своята собствена орисия. А тя е: да се бори докрай в неравна битка с най-злия вещер по тия места – княз Владимир, от когото треперят дори листата в гората! Княз Владимир е убил навремето майката и тейкото на Христофор и сега е време за люто отмъщение!

По страниците на седемте книги Христофор Петрович:
Ще потърси Омагьосаното камъче и ще го опази от княз
Владимир. (Книга 1)
Ще се изправи срещу Змей Горянин. (Книга 2)
Ще разбере, че кръстник му Серафим Черния не е человек лош и хаирсъзин, а от ангел по-добър. (Книга 3)

Христо Раянов (фотография - Красен Арабаджиев)

Христо Раянов (фотография – Красен Арабаджиев)

Ще участва в Големото състезание на вещерите и ще се бори с ученици от Гръчко и Влашко. И ще победи! (Книга 4)

Ще организира таен револуционен комитет, та да си върне обратно баш даскала Албен Димитров. И (хабер за покваряване на историята) Серафим ще умре! (Книга 5)
Ще намери нишан как да победи най-накрая княз Владимир. (Книга 6)
Ще води голяма война, много хайдути ще паднат жертви, обаче няма да се прекърши духът! Христофор ще надвие най-накрая княз Владимир и навред народът ще се радва. А Христофор ще вземе за булка сестрата на побратима си Роман – Гина! И три деца ще имат, и спокойно ще живеят! (Книга 7)

Ха да ви е честит литературният български герой, юнак над юнаците! Мечтайте повече – не се знае кога ще се случи магията!