Loading Map....

Дата/час
11/04/2018
18:30 - 20:00

Място
Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора
бул. „Руски" №46
Стара Загора

Категория


Благотворителен концерт Да продължим Детските читални на колела

С учатието на квинтет „Траяна глас” с ръководител Лиляна Дойчева, хор „Библиофония”, талантливи деца от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора и децата от театъра към СНЦ „Пътеващите книги на Стара Загора.
По време на концерта ще има и благотворителен базар.
Повече за идеята на „Детските читални на колела”:
Идеята „Детска читалня на колела“ на СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“ бе подкрепена чрез дарения от националната кампания „Избери, за да помогнеш“ и осъществена през лятото на 2017г. През топлите месеци на годината (от март до октомври) нашата „Детска читалня на колела“ пътува до децата в малките населени места на България. По време на тези незабравими пътешествия представихме много нови детски книги, четохме заедно с деца и възрастни, философствахме в забавни дискусии около прочетеното, рисувахме върху асфалт и танцувахме под звуците на музиката на открито сред природата. Така децата по-лесно достигнаха до вълшебния свят на книгите. Това ни е по-любимото, художествено описание на пътуващите ни детски читални.

Бихме могли да ги представим и по-теоретично. Пътуващите детски читални се провеждат по метода „възрастен чете на деца“ и „деца четат на деца“ в зависимост от обема и трудността на четения текст. И двата метода се прилагат заедно със свободна дискусия, в която децата пожелание споделят впечатления около прочетеното или го изразяват чрез творчески дейности като игри, танци или рисуване.Това им помага да развиват въображението си и да интерпретират четенето на книги по различен начин. Методът „изведи посланието на книгата“ развива уменията им да слушат, разбират и мислят върху текста.

Но както и да ги опишем, това бяха вълшебни месеци на пътешествия с децата в света на книгите. Детските очи ни казаха много повече от това, което искахме да чуем, и ни вдъхнаха увереност, че идеята за тези читални е добра и полезна за децата. Нашите пътешествия се случваха по покана на местни читалища и културни организации, на които оставяхме в дарение нови детски заглавия, за да подпомогнем библиотечния им фонд и да ги подкрепим в заниманията им по четене с децата.

Получените дарения бяха оползотворени за закупуване на нови детски книги. Но нашето голямо желание е „Детска читалня на колела“ да продължи да пътува и през това лято. За да я подкрепим, организираме кампания за дарение на нови детски книги, както и благотворителен концерт с участието на деца артисти и на хора на библиотекарите „Библиофония“. Ако инициативата „Детска читалня на колела“ Ви е по сърце, ще сме щастливи да получим и Вашата подкрепа.