Loading Map....

Дата/час
09/04/2014
18:00 - 19:30

Място
Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Аула
бул. Цар Освободител 15
София

Категория


Среща с Данута Валенса и представяне на „Mечти и тайни”

Danuta_Valensa_cover-01_0Спомените на Данута Валенса „Мечти и тайни”, превърнали се в бестселър в Полша, са не само издателско събитие. Книгата предизвиква оживена дискусия за ролята на жената в семейния и обществения живот, за влиянието на голямата политика върху семейството, а Данута Валенса получава редица награди и отличия.

Книгата е преведена на португалски и украински, подготвят се преводи и на други езици. В България това е първото й издание. Театралната адаптация на мемоарите, озаглавена „Данута В.” и изиграна от изтъкнатата полска актриса Кристина Янда има вече сто представления.

Кога: 9 април (сряда), 18.00ч.

Къде:  Аула на Софийския университет, бул. „Цар Освободител” № 15, вход свободен

Кой: Организира Полският институт в София съвместно с издателство „Изток-запад” и със съдействието на СУ „Св. Климент Охридски“. Специален гост на срещата – Данута Валенса; с участието на Пьотр Адамович; Водещ на срещата ще бъде проф. д-р Яни Милчаков, литературовед, българист, университетски преподавател, посланик на България в Полша (1992-1996);

Когато „Mечти и тайни” излезе в Полша не очаквах да предизвика такъв голям интерес. Радвам се, че моите мемоари заинтригуваха толкова хора и вдъхнаха кураж на много жени, майки, съпруги за пътя им през живота. Радвам се, че читателки и читатели в България ще могат да прочетат тази книга, да се запознаят с важен период от историята на Полша, който е част от нашата обща европейска история. С радост очаквам предстоящата среща и разговор с поляците, живеещи в България., – сподели с нас Данута Валенса.

unnamed