Loading Map....

Дата/час
20/08/2015
19:00 - 21:00

Място
Френски културен център
пл. Славейков №3
София

Категория


Давид Фоенкинос гостува в София

Един от най-почитаните френски писатели и киносценаристи – Давид Фоенкинос гостува в България . След посещението му в София на 20 август, на 23 август се среща с публиката във Варна.

Фоенкинос е роден преди 40 години, носител на десетки награди, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. Авторът на „Деликатност” и биографичния роман „Шарлот”, който спечели награда „Рьонодо” 2014, пристига у нас, за да уважи многобройните си почитатели и за участие в 23-тото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” във Варна.

Давид Фоенкинос е изкусител. Творчеството му съблазнява читателя с елегантна фантазия и романтизъм, с категоричното си желание да доставя удоволствие. Книги като „Деликатност”, „Спомените” и „Еротичният потенциал на жена ми” се четат на един дъх и принадлежат към онова семейство френски романи, които интригуват с деликатност на повествованието, изтънчен хумор и чар.

Последната му творба, „Шарлот“, е парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години. Написан в свободен стих, романът пресъздава трагичната участ на немската еврейка с рядка чувствителност и дълбочина.

В конкурсната програма на най-романтичния кинофестивал у нас – „Любовта е лудост“, Давид Фоенкинос представя филма „Деликатност” (2011), създаден въз основа на едноименното му произведение в сътрудничество със Стефан Фоенкинос, брат на писателя, и с участието на Одри Тоту в ролята на Натали.