Loading Map....

Дата/час
15/09/2017
16:00 - 20:00

Място
Алея на книгата – София 2017
Пешеходна зона на бул. "Витоша"
София

Категория


Ден четвърти на „Алея на книгата“ – София 2017

16:00 Литературен кът

Забавление за децата

Гатанки и интересни логически загадки. Децата ще трябва да откриват път през лабиринти, да упражняват наблюдателността и логиката си.

Представя издателство „Клевър бук“

 

17:00 Литературен кът

„Писател назаем“ – да съберем литературата и писателите отново в училище

Представяне на новата програма на „Аз чета“, в рамките на която учителите по литература в цялата страна ще могат да канят съвременни български писатели в час. Дискусия за важността от личните срещи на съвременните български автори с младите читатели.

Представя „Аз чета“

 

17:00 Шатра № 16

Среща с автограф с автора на романа  „Отлъчване“, Николай Терзийски

Според автора, „Отлъчване“ е роман на разкъсаните връзки и разбърканото като в смес за палачинки време. Роман, който започва с края на света. И пътува с векове назад, към началото. По време на това пътуване читателят е въвлечен в лабиринт от истории. Истории за древна любов, за раздели и смърт, за разминавания и грешки, за грехове и предателства, за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето.

Представя издателство „Жанет 45“

 

18:00 Литературен кът

Представяне – пърформанс  на Елица Георгиева по повод  книгата  й „Космонавтите само минават“

В „Космонавтите само минават“ едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще: да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната й приятелка или най-големия й враг. А докато си сменя идолите, които непрестанно загиват по неясни обстоятелства, докато трупа опит и разочарования, личната й история неусетно се свързва с Историята на страната й, малко преди големия демократичен взрив.

Представя издателство „Колибри“

 

18:00 Шатра № 16

Среща с автограф с Иван С. Вълев и представяне на новата му стихосбирка „Завой“

Поетичната книга „Завой“ е пътуване в ясна посока. Поезията на Иван С. Вълев е директна и честна, пестелива на думи, лишена от ненужно разкрасяване и метафорични финтифлюшки. Тя работи с други кодове – разчита на иронията и улавя неочакваните парадокси в света около нас. Дори нещо повече – в тази дебютна книга има лекота. Лекота, която ни позволява да различаваме истината от измислицата, дълбочината от плитчините.

Представя издателство „Жанет 45“

 

18:00ч Шатра №14

Среща с автограф с автора на романа „Кенеди“, Владо Даверов

Историята е покъртителна и неудобна – разкрива неприятни истини за отношението към човека  в Народна Република България. Жестоко, чак жалко или по-скоро и тъжно, и смешно време. Роман, който се гради на бавното усилие да се разпознаят и свържат отново човешките ценности от постоянно издигащите се граници – политически, културни, географски. „Кенеди“/1992/ – един от „премълчаните“ романи на писателя и сценариста Владо Даверов.

Представя издателство „Унискорп“

 

18:30 Книжен център „Гринуич“

Оля Стоянова – „Висока Облачност“, с думи за книгата – Светлозар Желев

В тези истории група алпинисти зяпат облаците, докато почистват прозорците на високите сгради; един мъж чете знаците в големия град като лични послания; безработен философ наблюдава как кротко назряват революциите. „Висока облачност” събира разкази, писани през последните шест години, които ни разхождат от „Женския пазар“ в София до центъра на Тирана, през крайните квартали и пекарните за арабски сладкиши до високите планини, където облаците си почиват.

Представя издателство „Жанет 45“

 

19:00 Литературен кът

150 години от рождението на Джон Голзуърди и представяне на книгата „Човекът от Девън“

Джон Голзуърди е носител на Нобелова награда за литература и автор на „Сага за Форсайтови“. „Човекът от Девън“, за пръв път в превод на български език, представя преводачът Емил Минчев. В тома са включени повести и новели за моралното правосъдие, за противопоставянето между любовта и парите, личния живот и кариерата. Произведения, които показват Джон Голзуърди в най-добрата му форма като писател с изискан и въздействащ стил.

Представя издателство „Персей“