Map Unavailable

Дата/час
12/03/2024
18:00 - 19:30

Място
РБ „Димитър Талев“
Пл. "Г. Измирлиев" № 2
Благоевград

Категория


Димана Симеонова представя "Делфийската рокля" в Благоевград
Димана Симеонова е родена в Разград. Завършва Технически университет – София и развива успешна кариера във финансовата сфера. През 2019 г. е сред дипломантите по творческо писане в курса по проза на Творческа Академия „Заешка Дупка“ с лектори Здравка Евтимова и Владимир Зарев. Сборникът с разкази „Делфийската рокля“ е дебютната ѝ книга. С нея печели номинация за награда „Перото“, съпътстваща награда в жанр „Проза“ на конкурса „Южна пролет“ и Националната литературна награда “Йордан Радичков” в категория Дебют.
***
А с един от разказите в сборника („Рокля с катарами“, който се превърна и в един от любимите на читателите), авторката печели и Първа награда в конкурса за публикуван къс разказ на името на Рашко Сугарев, организиран от Национален дарителски фонд „13 века България“.
***
Книгата съдържа 22 разказа, като обединяващото между тях е, че във всеки един по някакъв начин присъства рокля. Те са изключително вълнуващи, с неочакван край и предизвикват читателя да се замисли за много аспекти от живота, които в забързаността си не забелязваме. Разказите са написани без излишен патос и мелодрама, а темата им е просто животът – такъв, какъвто е.

„Книгата прави умела дисекция на женската душа, започвайки не откъде да е, а от роклята – втората кожа на жената. И както Ева свлича змийската кожа от себе си, така Димана съблича тайна след тайна, издърпва шевовете на миналото и прекроява реалността, докато накрая не остане Жената – най-голямото произведение на изкуството.“ – Рене Карабаш
12 март 2024 г., 18:00 ч., зала „Изкуство“, РБ „Димитър Талев