Loading Map....

Дата/час
27/09/2018
19:00 - 20:30

Място
Френски институт в България


Категория


Екзюпери - книга и филм с вход свободен

Първата книга на авиаторът и авторът на „Малкия принц“ Антоан дьо Сент-Екзюпери „Южна поща“ ще бъде представена на 27 септември от 19 часа във Френския институт в София.

Заедно с книгата, почителите на Екзюпери ще имат възможност да се насладят на последния документален филм за автора „Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик“ с вход свободен.

Филмът разказва за живота на Екзюпери, голямата му любов към авиацията, чувството му за дълг към родината и литературните му постижения във време, в което светът е разтресен от двете световни войни.

Антоан Дьо Сент Екзюпери (1900-1944) завладавя сърцата на читатели от целия свят с класическата книга в детската литература „Малкият принц“.

Преди безспорният му шедьовър обаче, Екзюпери предлага на световната литература първите си истории. Истории на един романтик, един човек на честта, един пилот, обречен да остане завинаги във въздуха.

Сред тези истории се нарежда и първата книга на писателя „Южна поща“, написан през 1929 година – смела, откровена, нежна и красива.

В нея Екзюпери разказва за пилота от въздушната поща Жак Бернис, чиито мисли непрестанно го теглят към земята. Там го очакват големите екзистенциални въпроси, мястото му на един отделен от света човек, вярата и първият спомен за докосването до любовта с вечната Женевиев.

„Южна поща“ е вдъхновена от първите осъществени полети на Екзюпери като част от работата към френската въздушна поща.

Действието на книгата проследява множеството полети на Бернис между отдалечени кътчета на света, пътуването му над пустинята Сахара и болезненените завръщания към Париж.

Оформлението на книгата е дело на художника Ива Димитрова, а преводът е на Константин Константинов.

Филмът за Екзюпери ще бъде прожектиран с любезното съдействие на нашите партньори от Френски институт България и фестивалът за документално кино за изкуство Masters of Art.

Представянето на „Южна поща“ ще се състои на 27 септември от 19 часа във Френския институт в София на площад „Петко Р. Славейков“ 3 в зала „Славейков“.