Loading Map....

Дата/час
18/04/2019
18:00 - 19:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Френска нова вълна в НБУ

Център за книгата, Франкофонски център за академични постижения, департамент „Кино, реклама и шоубизнес”отправят покана за дискусия върху книга и филм на тема „Френската нова вълна. Кино Вавилон: „Жюл и Жим“ на Франсоа Трюфо и Анри-Пиер Роше“ на 18 април 2019 г. от 18:00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет. Събитието се осъществява с медийната подкрепа на „Аз чета“.

Водещи на събитието са Ангелина Василева, киновед,  департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и Васил Димитров, Център за книгата, а модератор е д-р Радосвета Кръстанова, Франкофонски център за академични постижения.

Централен фокус на събитието е представянето в сравнителен план на романа на Анри-Пиер Роше „Жул и Жим“, публикуван през 1953 г. и на едноименния филм на класика на френската нова вълна – режисьорът Франсоа Трюфо (1963 г.), признат от киноисториците за една от най-успешните екранизации на литературно произведение за всички времена. Основната тема на проявата ще бъде проблематизирана както в контекста на промените в културния живот на Франция след края на Втората световна война, довели до майските събития през 1968-а година, така и в хоризонта на дискусиите за връзката между киното и модерната проза на ХХ век.

Събитието се провежда в рамките на Дните на Франкофонията в НБУ (26 март – 9 май 2019 г.)

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.