Loading Map....

Дата/час
19/11/2015
19:00 - 20:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Гийермо Мартинес - гост на 25-ия юбилей на "Колибри"

Изтъкнатият аржентински писател Гийермо Мартинес пристига в България по повод 25-годишния юбилей на издателство „Колибри”.

Гийермо Мартинес  е едно от най-значимите имена сред латиноамериканските писатели от неговото поколение. Световната му слава се дължи на заплетения трилър „Убийства в Оксфорд“, преведен на близо 40 езика и екранизиран през 2008 г. под режисурата на Алекс де ла Иглесиа. Българските читатели го познават и с романа „Бавната смърт на Лусиана Б.“, който обвързва силата на писменото слово и парадоксите на случайността с криминална интрига и едно по-нетрадиционно виждане за етиката и любовта.

В рамките на срещата се представя българското издание на нашумелия сборник с разкази „Отблъскващо щастие” от Лили Табакова.

Събитията предвиждат любопитни дискусии, открит разговор с публиката и подписване на книги.

През 2014 г. писателят стана носител на новоучредената награда „Габриел Гарсия Маркес” за испаноезичен разказ. Тя му беше присъдена в състезание със 122 автори от Испания и Латинска Америка за сборника „Отблъскващо щастие“, а по време на церемонията Мартинес подчерта, че е „щастлив да получи този изключителен приз, който възстановява достойнството на жанра”. Единайсетте разказа са обединени от теми като крехкостта на щастието, патологичната грижовност, страха от необратимото и вярата в предсказанията като последен пристан на надеждата.

На 20 ноември от 18.30 ч. Гийермо Мартинес представя творчеството си и в Институт Сервантес в столицата.

В рамките на двете събития, които са отворени за широката публика, книгите на Гийермо Мартинес ще се предлагат с 30% отстъпка.

Гостуването на аржентинския писател у нас се осъществява с любезното съдействие на Посолството на Аржентина в София.

Не пропускайте екранизацията на „Убийства в Оксфорд”, която е част от програмата на първия кино-литературен фестивал CineLibri. Информация за прожекциите в София и Пловдив ще намерите на www.cinelibri.com.