Loading Map....

Дата/час
27/09/2017
18:00 - 19:30

Място
Чешки център
ул. Георги С. Раковски №100
София

Категория


Гостува Мартин Шмаус

Първата си преведена на български книга ще представи лично чешкият писател Мартин Шмаус. Литературната вечер с автора е в Чешкия център в София. Заглавието „Момиче, разпали огънчето“ излиза в България благодарение на преводача Красимир Проданов и издателство „Изида“. Гостуването на автора се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Чешката република.

Мартин Шмаус е роден през 1965 г. Завършва електротехнически факултет, в момента е директор на болница. Женен е, има две деца и живее в град Одри. Дебютът му „Момиче, разпали огънчето“ печели десетото юбилейно издание на Литературната награда на Knižní klub в Чехия и престижната чешка награда за литература „Магнезия Литера“ в категорията Откритие на годината.

„Момиче, разпали огънчето“

История за съдбата на ромчето Андрей Дунка, която започва в селището Поляна, точно до съветската граница, но скоро се прехвърля в пражкия Жижков. Семейството изпраща малкия Андрей да краде. Хлапето преминава през различни „асимилационни институции“, кръстосва с влак нашир и надлъж страната, среща се с хора… Това е красива, жестока, необикновена и типична история – история за следвоенното завръщане на словашките роми в чешките земи. Авторът на книгата съвместява литературното умение с увлекателния разказ и с очевидното социално-морално послание.