Loading Map....

Дата/час
03/11/2015
18:00 - 19:30

Място
Художествена галерия „Средец“


Категория


Гостуваща изложба "Песента на колелетата" по Йовков

В галерия „Средец” на Министерство на културата се открива изложбата „Песента на колелетата”, организирана с подкрепата на Министерство на културата и Община град Добрич. Тя е част от програмата на Общината в Добрич за отбелязване на 135-та годишнина от рождението на писателя Йордан Йовков и включва живописни и графични творби от фонда на галерията, създадени в периода 60-те – 80-те години.

Тематично изложбата е свързана и с голямата тема за Земята и хората, която е в основата на събирателската дейност на Художествена галерия – Добрич през десетилетията.  Мобилната изложба „Песента на колелетата” – проект на ХГ – Добрич е възможност за показване на част от богатото художествено наследство на галерията, събрано през 52 годишната й история.

Изложбата представя живописни портрети на певците на Добруджа Йордан Йовков и Дора Габе, героите на Йовков, графики по разказите му. Тя събира творби на известни български художници от различни генерации: Георги Трифонов, Лиляна Русева, Михаил Петков, Зафир Йончев, Иван Д. Христов, Милка Пейкова, Тодор Атанасов, Петър Чуклев, Андрей Даниел, Иван Бочев, Цончо Денев, Христо Стайков и Атанас Василев.

Платната и графиките разказват за драматичната съдба на Добруджа, за незабравимите герои на големия български разказвач. Тръгвайки от сърцевината на художествената му словесност, от литературните първообрази, творбите потапят зрителя в богатия духовен свят на Йовковата вселена и по неуловимата пътека на изкуството той попада сред посланията за доброта, човечност и надежда.

Изложбата „Песента на колелетата” в галерия „Средец”, бул. „Александър Стамболийски” № 17, ще продължи до 15 ноември 2015 г.