Loading Map....

Дата/час
28/05/2016
15:00 - 16:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Йенс Кристиан Грьондал гостува в България

Романът „Тишина през октомври“  получи изключително висока оценка както от страна на читателите, така и от критиката.  Автор е един от най-значимите съвременни датски писатели – Йенс Кристиан Грьонда.

Тишина през октомври“ (превод: Ева Кънева) е съвършено изплетен разказ за любовта, изолацията и надеждата, за преоценката на миналото и опитите за самоидентификация, за сложните отношения в рамките на двойката и различните схващания за предаността. Авторът следва и разширява традиционния за скандинавската литература дискурс за брака, за психологическите битки и самотата на индивида в контекста на забързаното съвременно съществуване. „Тишина през октомври“ ни въвежда в размислите на един изкуствовед, чиято съпруга Астрид внезапно го напуска след осемнайсет години брак. Останал сам в празния дом, героят се отдава на спомени за изтеклите години – срещата с Астрид, женитбата, децата, светският живот сред интелектуалната копенхагенска буржоазия, пътуванията до Париж, Лисабон, Ню Йорк… Езикът на Грьондал е ясен и точен, стилът – изискан, а сравнението с Пруст и неговия поток на съзнанието се налага от само себе си, без да накърнява самобитността на автора.

Философ по образование, Йенс Кристиан Грьондал е автор на петнайсетина романа, много есета и пиеси. Почти всичките му книги са номинирани за престижни отличия и са преведени на над 20 езика. Удостоен с пет национални и международни награди, Грьондал без съмнение е един от най-видните съвременни датски писатели.