Loading Map....

Дата/час
16/03/2016 - 17/03/2016
18:30 - 20:30

Място
VivacomArtHall
ул. Гурко 4-6
София

Категория


Карло Петрини представя  "Хубаво, чисто, справедливо: Основи на философията Slow Food" в София и Пловдив

ИК Жанет 45 и Карло Петрини представят „ХУБАВО, ЧИСТО, СПРАВЕДЛИВО: Основи на философията Slow Food“ от Карло Петрини

Карло Петрини е роден на 22.06.1949 г. в малкото градче Бра, в Северен Пиемонт, Италия. Той е журналист, писател и радетел за устойчива хранителна система. През 1986 г. той и няколко негови приятели приготвят заедно спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия. Така се заражда движението Slow Food, организация, която днес обединява над 100 000 членове от повече от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.

Идеологията Slow Food е идеология на бавното знание. Бавното знание отразява древните, традиционни умения и познания – производствени методи, на които хората са разчитали в продължение на векове, а днес с лека ръка са заменени от модерни, индустриални технологии. Методите на бавното знание отнемат време и отчитат влиянието върху околната среда – нещо, което обществото в един момент е започнало да пренебрегва.

Благодарение на неговата визия и воля, днес Slow Food може да се похвали с редица постижения, сред които са Университетът по гастрономични науки в Поленцо, Италия, световният форум Terra Madre, който стартира през 2004 г. и оттогава на всеки две години събира в Торино над 2000 хранителни общности от цял свят – дребни фермери, рибари, занаятчии, готвачи, млади хора, учени, и експерти от над 150 страни.

Петрини пътува по целия свят и участва в различни конференции, изнася лекции в престижни университети (вкл. и такива от Бръшлянената лиго в САЩ), посещава хранителните общности от мрежата на Slow Food, участва в дискусии на ЕК и ФАО по въпроси, свързани с устойчивото производство на храната и селско стопанство. Неговият обществено-политически и философски принос в тази сфера му е донесъл редица признания: през 2003, Istituto Universitario Suor Orsola Benincasa на Непал му присъжда почетна степен по културна антропология; през май 2006 той получава почетна степен от Университета на Нов Хампшир (САЩ) заради основаването на университета в Поленцо; през 2008 г. Университетът на Палермо му присъжда почетна степен по селскостопански науки и технологии.

Заради изключителния му принос по отношение на опазването на околната среда и устойчивото развитие Петрини е един от носителите на награда Champion of the Earth Award („Шампион на Земята“) през 2013 г. Неговите ораторски умения и важността на мисията на Slow Food по света привличат вниманието на международната общественост и медии и през 2004 е обявен от сп. Time за Герой на Европа (European Hero), а през януари 2008 е избран за единствения италианец, който е включен в списъка на Петдесетте души, които биха могли да спасят света, представен от престижния вестник „The Guardian“.

Една от основните идеи на Slow Food е, че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна.

София: 16 март 2016, 19:00, Vivacom Art Hall
Пловдив: 17 март 2016, 18:30, Студио 1 на Радио Пловдив